ТОРГ

 

Шановні колеги!

Багаторічне і повсюдне нехтування правами громадян, злочинне збагачення купки можновладців, зрада владою цілей європейського курсу вивели українців на Євромайдани.

Вже в перші дні масових акцій Президія Федерації профспілок України прийняла відповідальні рішення щодо підтримки євроінтеграційного курсу України та надала учасникам мирних зібрань можливості перебування, обігріву та медичної допомоги у Будинку профспілок, засудила силові дії влади проти учасників Євромайдану та закликала до врегулювання конфлікту мирним шляхом. На жаль, влада пішла на кровопролиття. Страшні події 19 та 20 лютого стали національною трагедією. У мирний час, у центрі Європи прицільним вогнем вбито сотні громадян України. Біда увійшла в домівки і душу кожного.

Всеукраїнська профспілка торгівлі висловлює співчуття родинам і близьким загиблих і потерпілих.

Під час ескалації конфлікту була підпалена і вигоріла вщент будівля Будинку профспілок. У цих непростих умовах Федерація профспілок, її членські організації не зважаючи на утиски з боку правоохоронних органів, багаторазові допити профспілковців з мотивів перебування учасників протестів у профспілкових будівлях, не переривали своєї діяльності, робили все можливе, аби не допустити протистояння між членами профспілок за політичними уподобаннями та штучно інспірованим поділом окремими безвідповідальними політиками України на «схід» та «захід».

За порушення колегіальності при прийнятті рішень Президією давалась принципова оцінка одностороннім діям Голови ФПУ Куликом Ю.М., а 27 лютого ц.р. Рада ФПУ звільнила його з посади.

Зараз економіка країни знаходиться у вкрай складному становищі. Як ніколи, основним завданням профспілки стає захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників.

Федерація профспілок України вже виступила з рядом ініціатив, які підтримує і Всеукраїнська профспілка торгівлі, а саме:

* День 20 лютого визнати Днем борців за Україну – днем скорботи, пам»яті та патріотизму.

* Передати громадськості можливості широкого народного контролю, а саме значну частину державних контрольних функцій, в т.ч. в сфері праці – профспілкам.

* Надати профспілкам право законодавчої ініціативи.

* Обговорити пропозицію щодо утворення при Верховній Раді України Громадської палати.

Центральна Рада Всеукраїнської профспілки торгівлі в ці складні часи звертається до профспілкових організацій всіх рівнів:

* Посилити захист трудових прав працівників. Звернутися до роботодавців із закликом вжити всіх заходів для забезпечення стабільної роботи підприємств, не допускати безпідставних скорочень, затримок виплати зарплат, об»єднатися з ними для вирішення проблемних питань.

* Узяти під контроль виконання колективних договорів, проявляти вимогливість до посадових осіб за їх невиконання.

* Дотримуватись внутріспілкової дисципліни та забезпечити виконання Статутної норми щодо перерахування профспілкових внесків для посилення спроможності профспілки здійснювати захист своїх членів на всіх рівнях.

* Підтримати ініціативу щодо перерахування коштів сім»ям загиблих під час акцій протесту.

Центральна Рада ВПТ вважає за необхідне:

* В найкоротший термін встановити ділові робочі зв»язки з новосформованими органами центральної виконавчої влади для прийняття узгоджених рішень з питань внутрішньої торгівлі.

* Звернутись до громадських організацій роботодавців галузі з ініціативою висунути новим органам влади спільні вимоги вирішення проблем внутрішньої торгівлі.

* Встановити зв»язки з Координаційною Радою Євромайдану для налагодження взаємодії у сфері громадського контролю.

Налагодити моніторинг фактів соціально-трудової дискримінації членів профспілки.

* На наступному засіданні Ради розглянути питання «Про підвищення дієвості профспілки із забезпечення захисту соціально-трудових прав працівників».

Голова Всеукраїнської профспілки торгівлі Т.Д.Ясько

Прийнято на засіданні ЦР ВПТ 28 лютого 2014 року