1368339549 1

 

 

Зараз активно обговорюється питання «затягування поясів». Виникає запитання: хто і наскільки має цей пояс затягнути? Чому на 23-му році незалежності України його в черговий раз повинні затягувати вчитель, металург і шахтар? Перш за все, це мають зробити на великому своєму животі український олігарх та його оточення.

Про це заявив заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк під час засідання "круглого столу" в Національному інституті стратегічних досліджень.

Він наголосив на тому, що все частіше дискусії та експертні обговорення представників наукових установ нагадують минулий та позаминулий роки. З тем та змісту цих обговорень складається враження, що просто їх учасники не бачать тих колосальних суспільних подій, які відбуваються зараз в Україні. Зокрема того, що заради зміни несправедливої державної "махини" принесені значні людські жертви.

-Я не розумію, чому затягувати пояса повинні прості громадяни України без будь-яких зобов’язань з боку політиків новий влади відносно того, що буде через півроку, - зазначив Сергій Кондрюк, – адже саме для встановлення соціальної справедливості відбувалась революція. Головною причиною всіх протестів були соціальна несправедливість, нехтування інтересів працівників? Тому ми зобов’язані дати сьогодні відповідь на питання: а чи планує нова влада досягати соціальної справедливості?

На переконання Федерації профспілок України, перше і головне, що має зробити влада, - одночасно з пропозиціями так званих непопулярних реформ – це запропонувати модель нової соціальної економіки. Мають бути запропоновані ближня та дальня перспективи розвитку нової української соціальної держави. Ми нарешті маємо почути від влади не тільки очікування, але й цілі, прями і завдання, конкретну дорожню карту від кризи до нової соціально справедливої, правової країни, - сказав він.

Заступник Голови ФПУ також підкреслив: «На наше переконання, справедливість – це коли передусім існує справедливий розподіл результатів праці між працівником, бізнесом і державою. Сьогодні, на жаль, як було, так і залишається, – серед загальних затрат на оплату праці у нас витрачається всього 7-8 відсотків, що втричі менш ніж у сусідніх цивілізованих країнах.

Реформа оплати праці на принципах недопущення бідності серед працюючих і запровадження ідеології заробітної плати як головної інвестиції в українську економіку має бути реалізована якнайшвидше. Тут вчасною є ініціатива Ради ФПУ по  відродженню не тільки назві, а і функцій Міністерства праці та соціальної політики.

Соціальна справедливість – це коли праця гарантує захист від бідності, - сказав далі Сергій Кондрюк, щоб заробити сьогодні мінімальну пенсію, працівник мав би отримувати 2,5 тисячі гривень заробітної плати. Однак, на сьогодні мінімальна заробітна плата є більш ніж вдвічі меншою цієї величини.

- Ми звернулись до Міністерства соціальної політики з наполегливої ініціативою оприлюднити їхні позиції щодо формування нових соціальних стандартів, - пояснив заступник Голови ФПУ. – Федерація профспілок України пропонує на базі раціонального бюджету, надати дати людині можливість заробляти стільки, щоб не просити у державі жодної копійки будь-яких допоміг, а бути самому платоспроможнім у життєвих потребах.

Соціальна справедливість – це, коли шляхом відкритого соціального діалогу діагностуються зони соціальної несправедливості і при цьому адекватно і оперативно на них реагує влада, бізнес та громадянське суспільство, безперечно, і профспілки.

На жаль, зазначив Сергій Кондрюк, ми вже маємо нові приклади, коли принцип соціальної справедливості не спрацьовує чи нехтується. «Активно в пресі зараз обговорюється готовність нової влади виконати всі вимоги Міжнародного валютного фонду, зокрема це стосується питання ціни на газ. Проте постає запитання, а чому проголошується відкритість, необхідність громадського контролю, публічного обговорення і у той же час цей принцип у даному разі не працює? Вважаю, суспільству потрібно дати відповідь на запитання: куди ділось національне багатство нашого народу – газ вітчизняного видобутку. Яким чином певні клани, які сидять на газової трубі, або на газових  свердловинах стають мільярдерами? У той же час чомусь треба підвищувати тарифи для населення, можливо і потрібно проводити непопулярні реформи, але ці реформи мають бути прийняти суспільством, - вони мають бути зрозумілими для населення України. А це можливо досягти лише шляхом діалогу, зокрема соціального діалогу між бізнесом, профспілками та представниками влади, діалогу, якій сформовано на принципах Міжнародної організації праці.  

Щоб відповісти на ці та багато інших запитань, потрібно забезпечити допуск громадськості до формування швидких та ефективних рішень.

ФПУ ініціювала створення Народної палати при українському парламенті, яка могла би впливати на підготовку та прийняття рішень Верховною Радою України. Федерація профспілок пропонує надати всеукраїнським громадським організаціям право звернення до Конституційного суду України  з тим, щоб припиняти будь-які рішення, які не відповідають базовим конституційним правам. Але тут не можна ігнорувати і початки того діалогу, якій вже існує, зокрема на рівні Національної тристоронної соціально-економічної ради. Вона безперечно потребує перезавантаження. Але вона повинна отримати розширення і впливати на рішення соціальних партнерів до того часу, поки ці рішення не стануть соціально несправедливими й конфліктними.

- У нас має бути чітке визначення, яку державу планують будувати політики, якою ціною має відбутися це будівництво і наскільки добротне буде життя українців в тій моделі держави і суспільства, заради якої вони вже понесли колосальні жертви протягом 22 років незалежності України і під час революції, - наголосив заступник Голови ФПУ. – Ми маємо зробити все, щоб політики не повернулись у минуле, а досягали тих цілей, заради яких і відбувалась революція.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ