65976

 

На розгляді у комітетах Верховної Ради України знаходиться проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності суб’єктів господарювання у сфері комунальних послуг» (реєстр.№4144 від 14.02.2014), який зачіпає інтереси як підприємств теплокомуненергетики, так і споживачів комунальних послуг.

Зміни пропонується внести до Законів України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», «Про теплопостачання» та «Про питну воду та питне водопостачання» з метою:

- врегулювати повноваження органів державного регулювання з питань тарифоутворення, розроблення та формування інвестиційних програм суб’єктів господарювання у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення;

- удосконалити систему тарифоутворення у сфері житлово-комунальних послуг, створити законодавчі умови для впровадження ефективної економічної та цінової політики, залучення інвесторів та використання у повному обсязі внутрішніх інвестиційних можливостей тепло-, водопостачальних підприємств;

- забезпечити додержання дисципліни енергопостачання та поліпшення розрахунків за спожиті енергоносії, що дозволить стабілізувати функціонування підприємств житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу України.

Законопроектом пропонується, зокрема, запровадження такої системи тарифоутворення, яка забезпечить повернення в повному обсязі вкладеного інвестиційного капіталу у складі тарифу на теплову енергію та послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що дасть змогу долучити до переоснащення підприємств приватних інвесторів.

Важливим є запропонований у законопроекті перехід до стимулюючого тарифоутворення, коли підприємство, маючи тариф на декілька років, було б зацікавлене здійснювати політику зменшення операційних витрат і збільшення інвестиційної складової в рамках діючого тарифу. Тому підприємство має ресурс для розвитку. Наприклад, у структурі вартості води в Парижі 34% — це інвестиційна складова.

Підтримуючи необхідність проведення реформ у галузі житлово-комунального господарства, у сфері тарифоутворення, запровадження реальної підтримки інноваційно-інвестиційних заходів для стабілізації функціонування підприємств житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу України, профспілки усвідомлюють, що це призведе до суттєвого підвищення тарифів на послуги.

В теперішніх умовах складної економічної ситуації, зростання цін на товари і послуги, Уряд має наміри підвищити тарифи на житлово-комунальні послуги для населення. Запропонований законопроект з точки зору інтересів суб’єктів господарювання та точки зору населення може сприйматися неоднозначно. Збільшення інвестицфіонної складової тарифу не може бути необмеженим. Її граничний рівень, на наш погляд, має бути встановлений (у відсотках до собівартості). У будь-якому випадку норми цього законопроекту потребують впровадження поступового.

Отже, постає питання про необхідність проведення обговорення законопроекту в членських організаціях ФПУ з метою вироблення консолідованого рішення щодо його сприйняття громадськістю з урахуванням складних соціально-економічних умов, що склалися на сьогодні в Україні.

Зауваження та пропозиції до законопроекту (додається) просимо надсилати до 13 березня ц.р. департаменту бюджетної політики та соціального захисту на електрону почту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. або надати в паперовому вигляді (16 поверх, зал засідань ПрАТ «Укрпрофоздоровниця».

 

 

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту