49235 

 

ВІННИЧЧИНА

У зверненні профспілок бюджетних галузей Вінниччини до Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка висловлюється стурбованість щодо намірів Уряду, які містяться у проекті Плану заходів з реалізації Програми діяльності Кабміну. Трудові колективи бюджетної сфери очікували від нового Уряду якісних позитивних зрушень. На жаль, інформація в ЗМІ свідчить про те, що «затягнути паски» передусім пропонується лікарям, учителям, бібліотекарям, держслужбовцям нижчої та середньої ланки. Профспілки вважають, що суспільно важливим завданням є не допустити, щоб заплановані антикризові заходи стали новим детонатором соціального невдоволення, і закликають органи центральної влади шукати інші джерела наповнення державної казни, як-от запровадження реального податку на багатство та розкіш; підвищення рівня оподаткування бізнесових і так званих пасивних доходів; легалізація заробітної плати; детінізація зайнятості; жорсткий і прозорий контроль за витрачанням бюджетних коштів.

 

ДОНЕЧЧИНА

Профспілки Донбасу своїми солідарними діями готові підтримати ФПУ і домагатися надання профспілкам законодавчої ініціативи, що дасть змогу реально впливати на прийняття важливих рішень; недопущення безапеляційної готовності нового Уряду заради отримання кредитів МВФ виконати всі його вимоги щодо підвищення цін і тарифів на газ і комунальні послуги; збереження соціальних складових Держбюджету, так як їх зниження неминуче призведе до заморожування й так низької заробітної плати бюджет- ників, зниження соціальних гарантій для всіх категорій населення.

 

ЛУГАНЩИНА

Президія Федерації профспілок Луганської області у зв’язку зі складною політичною та соціально-економічною ситуацією в країні на своєму засіданні 12 березня прийняла рішення звернутися до в. о. Голови ФПУ Григорія Осо- вого щодо необхідності невідкладно ініціювати зустріч Прем’єр- міністра України Арсенія Яценюка з профспілками для обговорення питань, пов’язаних із забезпеченням захисту трудових і соціально- економічних прав і гарантій трудящих, недопущення соціальної несправедливості щодо незахищених верств населення та відновлення соціального діалогу.

 

ВУГІЛЬНИКИ

Президія Луганської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України ухвалила звернення до всіх членів профспілок та шахтарів України, у якому закликала підтримати позицію щодо недопущення підписання Урядом договору з МВФ на «кабальних» умовах і звернулася до нового Уряду та Верховної Ради не приймати поспішних рішень, що можуть призвести до тяжких наслідків для України та її громадян.

 

ОСВІТЯНИ

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, підтримуючи програмні завдання Кабміну щодо створення передумов для всебічної модернізації держави на європейських засадах, запобігання зниженню рівня життя, відновлення у державі законності, посилення правового захисту громадян, забезпечення безумовного дотримання прав громадян на отримання якісної освіти, припинення практики необгрунтованого закриття шкіл, висловлює глибоку стурбованість окремими заходами, запропонованими Мінфіном у пропозиціях до проекту Плану заходів з реалізації Програми діяльності Кабміну, що їх оприлюднено у ЗМІ. Свій протест ЦК профспілки висловив у листі, який надіслано до Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та міністра освіти і науки Сергія Квіта.

 

ІАЦ