НИК

 

Профспілка працівників державних установ України висловлює підтримку намаганням Уряду провести в державі якісні зміни шляхом здійснення комплексу реформ. Про це говориться у зверненні голови Профспілки Тетяни Нікітіної до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка.

  

«Найбільш наболілою і невідкладною, на наш погляд, має стати адміністративно-територіальна реформа, спрямована на децентралізацію влади та розширення повноважень місцевого самоврядування, - зазначається у документі. - Про таку реформу багато говорилося, але до сьогодні вона не проводилася. Як складова цієї реформи була проведена адміністративна реформа, яка розпочалася зі скорочення чисельності працюючих в органах державної влади, а не з визначення функцій, які мають виконувати ці органи. Такі дії призвели до негативного результату: чисельність працівників скоротилася, функції додалися, але ефективність державного управління залишилася низькою».

 

«Тому, - підкреслюється у зверненні, -  ЦК профспілки занепокоєний тим, що чергова реформа знову починається з  питання скорочення граничної чисельності апарату та територіальних органів у межах 40 відсотків до чисельності, що склалася станом на 1 грудня 2010 року (Ваше доручення, шановний Арсенію Петровичу, № 6 від 24.03.14 головним розпорядникам бюджетних коштів), а не з визначення функцій та без чіткого зв’язку з адміністративно-територіальною реформою, проведення розрахунків сум зменшення навантаження на бюджет країни після компенсаційних виплат скороченим працівникам, передбачених законодавством. Цим шляхом вже пройшли країни Євросоюзу, де в 2009 році була значно скорочена чисельність державних службовців та їх заробітна плата, але вжиті заходи не дали суттєвої економії державного бюджету та не сприяли підвищенню ефективності державного управління. Проведення реформи у такий спосіб просто дискредитує її».

 

«В умовах коли Україна має одну з найменших у Європі кількість державних службовців, а чисельність апаратів міністерств значно відстає від штатів аналогічних відомств європейських країн, застосування окремо лише оптимізаційних заходів, на наш погляд, унеможливить створення якісно нової, висококваліфікованої державної служби, - говориться у зверненні. - Прагнучи врятувати ситуацію з фінансуванням шляхом скорочення державних службовців (чиновників), важливо не допустити необґрунтованої поспішності, адже саме вони втілюють у життя політику держави і від них в значній мірі буде залежати реалізація подальших реформ в Україні».

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ