43148 1

Президія Луганської обласної профспілкової організації працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів, висловлюючи стурбованість у зв’язку зі складними політичним й соціально-економічним станом у державі, і не бажаючи залишатися осторонь від невідкладних, життєво важливих дій, прийняла ЗВЕРНЕННЯ, у якому закликала новий Уряд України і Верховну Раду України не приймати поспішних рішень, які можуть призвести до тяжких наслідків для України і громадян; висловила готовність підтримати всі дії влади і роботодавців, які б забезпечили збереження і розвиток вітчизняного виробництва, зайнятості працездатного населення, збереження кваліфікованих робочих кадрів, фахівців; закликала Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України, МВФ, інші фінансові установи до відкритого діалогу з громадськістю, у тому числі з профспілками:

В.О. Президента України,

Голові Верховної Ради України

Турчинову О.В.

Прем’єр-міністру України

Яценюку А.П.

Голові Луганської обласної державної адміністрації

Болотських М.В.

В.О. Голови Федерації профспілок України

Осовому Г.В.

Голові профспілки працівників будівництва і промбудматеріалів України

Андреєву В.М.

Голові Федерації профспілок Луганської області

Тураєву В.О.

З В Е Р Н Е Н Н Я

Президія Луганського обкому профспілки працівників будівництва і промбудматеріалів, трудові колективи вкрай стурбовані у зв’язку зі складними політичним й соціально-економічним станом в державі і не можуть залишатися осторонь від невідкладних, життєво важливих дій.

З вуст членів Кабінету Міністрів, Народних депутатів України звучать наміри Уряду погодитися на всі вимоги та здійснити «непопулярні» заходи для отримання грошової допомоги від МВФ, Євросоюзу, Сполучених Штатів Америки.

Безперечно, що у ситуації, в якій перебуває економіка і соціальна сфера України, міжнародна фінансова допомога дуже важлива. Але за яку ціну?

Чи варто це робити за рахунок і так знедолених, безправних, з низьким рівнем заробітної плати та пенсій більшої частини українців?

Чому олігархічні клани, які наразі через усі засоби масової інформації закликають населення країни до спокою і об’єднання, збереження України єдиною і незалежною, самі до цього часу не вийшли з пропозиціями і планом  щодо виходу України з цієї складної соціально-політичної і економічної кризи, не запропонували добровільно повернути хоча б частину «награбованих» народних коштів для відродження і відновлення промислового потенціалу нашої держави згідно з європейськими і світовими стандартами, новими технологіями?

Чому оновлений «революційний» Уряд України вважає, що всі проблеми і негаразди країни необхідно вирішувати тільки за рахунок пересічних українців?

Забуваючи, а може навмисно не згадуючи, що олігархи, можновладці, Народні депутати України в першу чергу повинні взяти на себе весь тягар і ризики за політичний і соціально-економічний безлад в країні.

Працівники будівництва і промисловості будівельних матеріалів Луганщини, обласна і первинні організації профспілок галузі вимагають від виконувача обов’язків Президента України, Голови Верховної Ради України Турчинова О. В., Прем’єр-міністра України Яценюка А.П., Голови Луганської обласної державної адміністрації Болотських М.В., інших високо посадовців, олігархів і можновладців зробити все від них залежне, щоб зупинити кровопролиття, війну у всіх проявах між братніми народами  і зберегти єдину цілісну державу Україну.

Вважаємо, що збереження цілісності України може бути тільки в країні,  яка економічно розвинена, політично стабільна, криза подолана, рівень життя населення підтримує купівельну спроможність і податкове навантаження не суперечить основним принципам життя людини – не виживати, а жити повноцінно і забезпечувати розвиток, а не занепад сімейних цінностей, розвитку особистості.

Пропонуємо, в цій складній ситуації, забути, що будівельна галузь «перша зустрічає кризу і остання виходить з неї», і пропонуємо Уряду, можновладцям, олігархам на сьогоднішній день особливу увагу приділити фінансуванню у будівництво. За статистикою будівельна галузь надає можливість відродження 6-9 галузям економіки країни, таким як будівельних матеріалів, машинобудування, металургії, електротехнічної і електропостачальної, хімічної, автомобільної, залізничної та інших галузей виробництва, послуг і науково-дослідних закладів.

В умовах суспільно-політичної нестабільності, скорочення трудових доходів громадян внаслідок економічної кризи будь-які рішення, які можуть негативно позначитися на рівні життя населення, мають бути максимально виваженими і обґрунтованими та супроводжуватися упереджувальними заходами соціального захисту населення і попередньо підлягати обговоренню з громадянським суспільством України.

Сьогодні маємо реальну можливість змінити ставлення влади і бізнесу до поваги прав людей, які своєю працею дають життя мертвим капіталам і засобам виробництва, забезпечують розвиток промисловості, країни, відтворюють прибуток і подальше збагачення, на ділі визнати профспілки законними представниками людини праці і повноправною стороною соціального діалогу.

Закликаємо новий Уряд України і Верховну Раду України не приймати поспішних рішень, які можуть призвести до тяжких наслідків для України і громадян.

Впевнені, що максимальну консолідацію профспілкового руху могли б забезпечити рішення і практичні дії Федерації профспілок України, направлені на забезпечення головної і невід’ємної задачі профспілок – захист соціально-економічних прав людини праці і гарантій членам профспілок.

Для досягнення поставленої цілі Луганська обласна профспілкова організація працівників будівництва і промбудматеріалів вважає і добиватиметься:

-          надати профспілкам права законодавчої ініціативи, що дозволить реально впливати на прийняття важливих рішень;

-          не допустити безапеляційної згоди нового Уряду, Верховної Ради щодо умов отримання кредитів Міжнародного валютного фонду, зокрема,   виконувати всі його вимоги з підвищення цін і тарифів на газ і комунальні послуги, інші «непопулярні» заходи;

-          забезпечити нарешті відродження внутрішнього економічного ринку на базі будівельного комплексу країни, який може створити додаткові робочі місця в 6-9 галузях промисловості;

-          звернутися до Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ України з пропозицією внести зміни до ДСТУ Б Д.1.1-1:2013, про встановлення розрахункового  розміру заробітної плати при розрахунку вартості будівельних робіт в договорах і кошторисах на виконання робіт;

-          впровадження прийнятого рівня соціальних складових нового Державного бюджету призведе до зниження, заморожування і без того низької заробітної плати, зниження соціальних гарантій для всіх категорій населення.

Ми готові підтримати всі дії влади і роботодавців, які б забезпечили збереження і розвиток вітчизняного виробництва, зайнятості працездатного населення, збереження кваліфікованих робочих кадрів, фахівців. Закликаємо Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України, МВФ, інші фінансові установи до відкритого діалогу з громадськістю, у тому числі з профспілками.

Президія Луганського обкому профспілки працівників будівництва і промбудматеріалів застерігає новий Уряд України щодо хибності застосування у роботі старих підходів та наголошує на необхідності приймати виважені рішення з питань, які безпосередньо стосуються рівня життя населення. Зрештою, не Уряду, а саме населенню доведеться розраховуватися за його позиками.

ІАЦ