f2df570269 103929

Ініціатива 60 відсоткового дорожчання газу для населення стала предметом складних консультацій між Міненерго та профспілками.

Вкрай складна економічна ситуація в країні, потреба імпортувати газ за цінами суттєво вищими за внутрішні, фактичне банкрутство «Нафтогаз України» це обставини які примушують Уряд підвищувати ціну на газ для громадян Однак малозабезпечені отримають максимальну підтримку держави і фактично не відчують цього здоржчання - повідомив Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.

«Ми не повинні підривати економічну доцільність видобувати та поставляти газ населенню, але ми не повинні потурати численним тіньовии схемам, які роблять формування ціни на газ абсолютно не прозорим. Приймаючі рішення про ринкові ціни на газ паралельно слід приймати рішення про ринкову ціну на працю. Трагізм сучасної ситуації полягає в тому, що пропоноване зростання ціни на газ відбувається водночас із очікуваною 15 відсотковою інфляцією при тому, що парламент заморозив мінімальну зарплату до кінця року» - заявив заступник голови ФПУ Сергій Кондрюк під час консультацій.

Без належного пояснення як формується ціна на газ від свердловини до кухні споживача, без доведення об’єктивності залучення конкретних обсягів імпортованого газу для забезпечення потреб населення, без запровадження максимально спрощеної системи оформлення субсидій - профспілки не можуть підтримати зростання цін на життєво необхідні енергоресурси.

Профспілковці закликали представників влади не стільки зосереджуватись на обґрунтуванні необхідності зростання цін, скільки на спроможності населення бути платоспроможними споживачами. «Працююча людина не повинна іти з простягнутою рукою до держави просити субсидії. Це принижує людину і підриває сенс праці. Ми маємо все зробити, щоб при формуванні держбюджету на 2015 рік була визначена така мінімальна зарплата, яка буде достатньою для оплати всіх життєво необхідних товарів і послуг. А доти профспілки заперечуватимуть проти будь-яких спроб зменшити платоспроможність зарплат через підвищення цін.» - таку підсумкову позицію зазначив на зустрічі С. Кондрюк.

Міністр визнав правоту аргументів профспілок і погодився активно підтримати пропозиції щодо належної підготовки пропозицій до Держбюджету наступного року, щодо потреби проведення широкої роз’яснювальної роботи в регіонах на прозорих розрахунках, але зазначив, об’єктивно вимушені підвищити ціни на газ з 1 травня цього року.

Сторони домовились продовжити роботу з метою вишукання додаткових можливостей зменшення цінового тиску на населення та консолідуватись при внесенні пропозицій щодо гарантій в оплаті праці.

Департамент бюджетної політики та соціального захисту