Проект започатковано з метою збирання коштів для відновлення Будинку спілок, який опинився в епіцентрі силових дій проти учасників Євромайдану.

За згодою Президії Федерації профспілок України з 2 грудня 2013 року в Будинку спілок перебували тисячі учасників всеукраїнської акції протесту. Їм було забезпечено відпочинок, обігрів, надання харчування та медичної допомоги постраждалим у сутичках з правоохоронними органами.

Протягом майже трьох місяців Будинок спілок залишався одним із символів Євромайдану, події всередині і навколо нього були в центрі репортажів українських і світових ЗМІ, зокрема – робота польового госпіталю, зустрічі з іноземними послами, міжнародними дипломатичними місіями, прес-конференції комендантів та активістів Євромайдану. У цей час керівництво та працівники апарату ФПУ і понад 30 всеукраїнських профспілок ще розміщувалися у цій будівлі і не припиняли правозахисної роботи у взаємодії з міжнародним профспілковим рухом.

Будинок спілок будувався протягом 1974-1980 років на профспілкові внески за активної участі працівників профспілкових органів. Однак у результаті пожежі під час штурму спецпідрозділами силових структур 18-19 лютого 2014 р. він повністю вигорів. Попередні висновки експертів свідчать про технічну можливість відновлення будинку.

ЗАВДАННЯ ПРОЕКТУ – привернути увагу профспілкових організацій, членів профспілок, трудових колективів, роботодавців, органів державної влади в Україні, всього українського суспільства, професійних спілок і урядів іноземних країн та міжнародних профоб’єднань до необхідності відновлення центру профспілкового руху і соціального діалогу країни та провідного об’єкта центрального архітектурного ансамблю столиці – Будинку спілок на історично традиційному місці; зібрати добровільні благодійні внески для реалізації цього благодійного Проекту.

ІНСТРУМЕНТИ ПРОЕКТУ. Для планування і реалізації завдання затверджується благодійний Проект, яким визначаються поетапні завдання, механізми виконання, проміжні та кінцеві результати.

Відповідно до законодавства України засновується Благодійний фонд, у якому акумулюються пожертви з відкритою і прозорою для суспільства схемою розподілу коштів.

Реалізацію Фонду координуватиме Наглядова рада, до складу якої, крім представників ФПУ, включаються авторитетні представники громадянського суспільства, Національного банку України, Міжнародної організації праці та міжнародних профоб’єднань. Наглядова рада визначатиме оперативні напрями і обсяги фінансування робіт з відновлення Будинку спілок. Основні виконавці робіт визначаються за результатами конкурсу, який оголошується і проводиться за рішенням і на умовах, визначених Президією ФПУ.

Наглядова рада щокварталу надає максимально широку інформацію профспілковим організаціям, членам профспілок, відкрито інформує суспільство, світову громадськість, донорів про нарахування та використання коштів у рамках благодійного Проекту.

Організаційно-технічне забезпечення благодійного Проекту здійснює оперативна група фахівців апарату ФПУ, представників членських організацій і підвідомчих підприємств ФПУ.

Для системної інформаційної роботи задіюються друковані засоби масової інформації, електронні мережі, інші інформаційні ресурси членських організацій ФПУ, первинних і територіальних організацій профспілок, а також всі можливості доступу до державних, комунальних та інших ЗМІ. Реалізується спеціальний медіаплан благодійного Проекту.

Реалізація завдання. Протягом І-ІІІ кварталів 2014 року проводиться інформаційна кампанія, реалізується основна частина медіаплану супроводу благодійного Проекту, доводиться мета і зміст благодійного Проекту до суспільства, держави, іноземних та міжнародних організацій.

I етап – завершується робота з організації роботи Благодійного Фонду, проводиться оцінка вартості робіт, замовляється і до кінця поточного року забезпечується виготовлення благодійного Проекту відновлення Будинку спілок.

II етап – оголошується і проводиться конкурс серед виконавців відновлювальних робіт, визначаються переможці, укладаються відповідні угоди.

III етап – ведуться роботи з відновлення Будинку спілок у м. Києві на майдані Незалежності з орієнтовним завершенням у 2016 році до 25-ї річниці Незалежності України.