47

 

Соціальна справедливість – це загальновизнана цінність сучасного демократичного суспільства, що закріплена в документах світової спільноти, зокрема в міжнародних пактах ООН.

Конституцією України визначено, що наша країна є демократичною, соціальною, правовою державою (стаття 1). А отже її діяльність спрямована на справедливу політику зайнятості, гідну оплату праці, справедливе оподаткування, соціальний захист, підтримку сім'ї та материнства...

Нажаль, в Україні сьогодні існує дуже багато несправедливості, яка гальмує розвиток держави, породжує невдоволення громадян та численні конфлікти. Впевнені, що саме ця тотальна несправедливість, корупція, приниження працівників штучно заниженою зарплатою та безправ'ям стали першопричиною тих подій, які відбулись й продовжують відбуватись в Україні.

Переконані, що для утвердження в Україні соціальної справедливості та досягнення успіхів у запровадженні політики і стратегій, спрямованих на її забезпечення, потрібні консолідовані дії профспілок, роботодавців, органів державної влади, місцевого самоврядування та громадськості. Саме тому минулого року профспілками здійснено цілий комплекс дій направлений на викорінення бідності, підвищення в цілому рівня життя усіх верств населення, а також досягнення соціальної справедливості в Україні.

Першим кроком у цій роботі стало підписання соціальними партнерами у лютому 2013 року Декларації соціальної справедливості: гідна праця та соціальний захист.

На реалізацію домовленостей цієї Декларації профспілками проведено глибокий моніторинг та підготовлено проект Національної доповіді щодо стану забезпечення соціальної справедливості в Україні у сфері праці.

Серед найбільших проявів соціальної несправедливості у сфері праці профспілками визначено: штучно занижені розміри державних соціальних гарантій, в першу чергу прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, розшарування населення за рівнем доходів, управління соціальними виплатами «в ручному режимі» на основі «рівня забезпечення прожиткового  мінімуму», нерівність в оподаткуванні заробітної плати та інших доходів, заборгованість із виплати заробітної плати, дискримінація в оплаті праці працівників бюджетної сфери, прояви соціальної несправедливості у сфері зайнятості, соціального захисту, пенсійному забезпеченні та загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні, несправедлива тарифна політика на життєво необхідні товари та послуги, масові порушення прав працівників на безпечні і здорові умови праці тощо.

На викорінення цих ганебних явищ Федерацією профспілок України розроблено проект Дорожньої карти спільних дій з подолання соціальної несправедливості у сфері праці, який схвалено Президією ФПУ 14 квітня ц.р.

Найближчим часом заплановано проведення зустрічі профспілкового активу з Урядом, де, крім обговорення актуальних проблем сьогодення, планується передати на розгляд Кабінету Міністрів України декілька стратегічних документів, серед яких й проект дорожньої карти подолання соціальної несправедливості у сфері праці.

Також планується запропонувати Уряду щорічно готувати спільно з профспілками та роботодавцями Національну доповідь «Про стан соціальної справедливості в Україні» і, як стартовий варіант, надати Прем’єр-міністру А.Яценюку профспілковий варіант Національної доповіді «Про стан забезпечення соціальної справедливості в Україні».

Маємо надію, що ця доповідь не лише започаткує традицію щорічної підготовки відповідних тематичних документів, але й слугуватиме додатковим орієнтиром у процесі формування економічної та соціальної політики нашої держави.

Тому сподіваємось на солідарну підтримку усіх трудящих в цьому напрямку!

Будемо дуже вдячні, якщо Ви віднайдете можливість внести свій вклад до побудови соціально справедливої України та долучитесь до написання цього документу.

У разі зацікавленості за більш детальною інформацією звертатись до департаменту бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ.

 

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту апарату ФПУ