53066

Питання доступності до продовольчих товарів, житлово-комунальних послуг, послуг транспорту і зв’язку, недопущення необ’єктивного зростання цін і тарифів на соціально значущі товари і послуги, посилення упереджуючого захисту купівельної спроможності громадян, і, зокрема, працюючої людини, додержання законодавства з питань реалізації державної цінової політики та його вдосконалення займають важливе місце в роботі ФПУ.

З метою запобігання підвищенню рівня бідності серед населення Федерація профспілок України тримає на контролі зміни цін на споживчому ринку товарів і послуг та питання реалізації державної цінової політики.

Профспілки занепокоєні зниженням життєвого рівня населення, стрімким підвищенням цін на соціально значущі товари і послуги, ліки, бензин, послуги охорони здоров’я, освіти, культури.

За даними Держстату України з початку року спостерігається стрімке підвищення індексу споживчих цін. За 2014 рік прогнозується інфляція на рівні 112%. Це найвищий рівень інфляції за останні три роки. Разом з тим, ціни на продукти у роздрібній торгівлі значно вищі, ніж зафіксовані офіційною статистикою. Так, деякі види продуктів у порівнянні з відповідним періодом 2013 року підвищилися на 10- 45%, ліки подорожчали в середньому на 30-50% (за прогнозами експертів, їх зростання може досягти 60%).

Відповідно до даних Держцінінспекції України, протягом останніх місяців середні роздрібні ціни зросли на такі соціально значущі продукти: хліб, борошно, макаронні вироби, крупу гречану, крупу манну, рис, яловичину, молоко, масло, сир, цукор, олію соняшникову, ковбаси варені, птицю, свинину. Зросли ціни також на овочі: картоплю, буряк, моркву; ціни на цибулю ріпчасту та капусту нового врожаю у травні ц.р. знизилися, хоча вартість «борщового набору» продовжує зростати (табл.1).

З метою вивчення паритету купівельної спроможності населення, мінімізації негативних наслідків в умовах підвищення цін і тарифів та необхідності соціального захисту малозабезпечених верств населення, Федерація профспілок України здійснює експрес-моніторинг цінової ситуації по ряду продовольчих товарів і послуг на споживчому ринку в м. Києві (табл. 2) та аналізує динаміку темпів зростання (зниження) заробітної плати та вартості овочів, які входять до «борщового набору» по регіонах України (табл. 1) (на виконання пункту 2.6 Рішення СПО об’єднань профспілок  від 26 травня 2014 року № 14-4).

Самий високий рівень цін на продукти «борщового набору» (за станом на 01.06.2014) було зафіксовано у Дніпропетровський, Донецькій, Луганській, Одеській, Київській областях та місті Києві.

Найнижча вартість борщового набору спостерігалася у Волинській та Закарпатській областях.

Що стосується країн СНД, то станом на 01.06.2014 найвища вартість борщового набору спостерігалася в Азербайджані- 15,87 дол. США (середня заробітна плата у столиці 756 дол. США) та Росії – 11,59 дол. США (середня заробітна плата у столиці 1532 дол. США), в Україні 8,16 дол. США (середня заробітна плата у столиці – м. Києві 448 дол. США).

В інших країнах СНД вартість борщового набору коливається від 8,3 до 9,21 дол. США. Вартість бутерброду «Біг Мак»: в Росії 2,62 дол. США, в Білорусі 2,7 дол. США, в Україні 1,78 дол. США. Вартість поїздки в міському транспорті (тролейбус) в країнах СНД від 0,16 дол. США (Киргизстан) до 0,48 дол. США (Росія), Україна (м. Київ) – 0,13 дол. США.

До 01 липня ц.р. вартість кубу гарячої води в Україні (м. Київ) була - 1,26\1,35 дол. США (при оплаті до і після 20 числа), в Росії (м. Москва) – 2,8 дол. США.

Тож, станом на 01.06.2014 житель України (м. Київ) на середню заробітну плату міг придбати 355\332 кубів гарячої води та 55 борщових наборів, а житель Росії (м. Москва)- 547 кубів гарячої води та 132 борщових набори. (Склад борщового набору – по 1 кг наступних продуктів: яловичина, картопля, капуста, морква, буряк, цибуля).

З 01.07.2014 року (відповідно до рішення Нацкомпослуг) вартість кубу гарячої води в Україні (м. Київ) зросте з 14,86\15,89 до 25,10\23,48 грн. (сушки для рушників підключені до системи гарячого водопостачання\рушникосушильники відсутні).

Довідково:

За повідомленням глави Київради по ЖКГ Олександра Клюса, опублікованого в газеті «Вісті» від 01 липня ц.р., «…не факт, що нові тарифи будуть введені в дію з 1 липня ц.р.».

7 липня в Київраді планується провести засідання житлово-комунальної комісії за участі прокуратури, Антимонопольного комітету, НКРЕ, Нацкомпослуг, «Київенерго», Дарницької ТЕС, «Київводоканалу».

Київрада планує розібратися звідки взялося різке підвищення квартплати та комунальних послуг.

Слід зазначити, що унаслідок відсутності значних структурних змін в економіці та низької купівельної спроможності, населення залишається дуже вразливим до зростання цін і тарифів.

На думку профспілок, спроможність населення сплачувати не тільки за спожиті житлово-комунальні послуги, а й мати кошти на освіту, повноцінне харчування, оплату медичних послуг, відпочинку може забезпечити лише зміна державної політики доходів і, у першу чергу, відповідний до цінової ситуації рівень оплати праці.

Питання цінової ситуації в Україні та зниження купівельної спроможності громадян розглядалося на засіданні СПО об’єднань профспілок 26 травня ц.р.    За результатами засідання схвалено Заяву СПО об’єднань профспілок «Про недопущення зниження рівня життя населення в умовах впровадження антикризових заходів та необхідність посилення Урядом контролю щодо державного регулювання цін і тарифів на соціально важливі товари та послуги».

Зазначену заяву СПО об’єднань профспілок було надіслано Кабінету Міністрів України з вимогою забезпечити: відкритість, прозорість та обґрунтованість дій влади при прийнятті рішень, які можуть негативно позначитися на рівні життя населення; посилення контролю щодо державного регулювання цін і тарифів на соціально важливі товари та послуги з метою недопущення подальшого зниження життєвого рівня населення; конструктивний соціальний діалог при прийнятті соціально важливих рішень та завчасне запровадження заходів з мінімізації негативних соціальних наслідків для населення.

На сьогодні, як ніколи, потрібен налагоджений соціальний діалог.  Профспілки відстоюють позицію, що рішення влади мають бути максимально прозорими, виваженими, антикорупційними і прийматися після обговорення з соціальними партнерами.

Додатки:

Таблиця 1 - Динаміка по регіонах України темпів зростання (зниження) рівня заробітної плати, вартості борщового набору та купівельної спроможності громадян (станом на 01.04.2014- 01.06.2014);

Таблиця 2 - Моніторинг цінової ситуації по деяким продовольчим товарам та послугам на споживчому ринку в м. Києві;

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту