Министр

 

7 серпня 2014 року в Мінсоцполітики відбулося чергове засідання спільної робочої Комісії Сторін соціального діалогу з ведення переговорів і підготовки пропозицій щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2015 рік та переговорів щодо розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС на 2015 рік за участі представників профспілок виробничої і бюджетної сфер.

Нажаль, окремі представники Сторони власників в черговий раз продемонстрували свою антисоціальну політику, направлену на винищування українського працівника.

Так, представником Міністерства фінансів України, враховуючи прогнозні макроекономічні показники на 2014-2015 роки, запропоновано залишити розмір мінімальної заробітної плати у 2015 році на рівні грудня 2013 року.

Представник роботодавців, підтримуючи Мінфін, зазначив, що підвищення розміру мінімальної заробітної плати в сучасних умовах не тільки не можливе, а й не доцільне.

У відповідь на таке цинічне та антиконституційне ставлення до людини праці В.о Голови ФПУ, Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок Сергій Кондрюк наголосив, що замороження номінального розміру мінімальної зарплати, а відтак фактичне зниження реального її розміру, призведе до:

- фізичного винищення українського працівника;

- багатомільярдних відрахувань з бюджету на допомоги та субсидії малозабезпеченим верствам населення;

- шаленого зростання боргів за житлово-комунальні та транспортні послуги тощо.

Крім того, низька заробітна плата змушує працівників недоїдати, а відтак погано працювати, красти, вбивати.

«Ми наполягаємо на тому, що замороження мінімальної заробітної плати нижче фактичного прожиткового мінімуму є економічно навіть не хибним, а злочинним рішенням. З точки зору права – це злочин проти людяності.»

В чергове Урядова сторона констатувала тенденції погіршення економічного стану країни. При цьому Мінекономрозвитку та Мінфін жодного разу не розрахували, що реально відбудеться з економікою при зростанні мінімальної заробітної плати вдвічі або втричі, як це було зроблено у Польщі, яка навіть в кризу мала економічний підйом.

«За нашими розрахунками підвищення мінімальної заробітної плати на 1 гривню повертає до бюджету, щонайменше, 1,2-1,6 гривні. Тобто бюджету вигідно підвищувати заробітну плату.

Ми переконані, якщо треба наповнювати бюджет, то його треба наповнювати доходами та податками, а не в якому разі не шляхом цинічного невиконання Конституції України, яка гарантує достатній рівень життя кожному громадянину.»

Профспілкова сторона висловила обурення відсутністю з боку Сторони власників пропозицій та реальних дій, спрямованих на легалізацію хоча б малої частини тіньового бізнесу, боротьбу із ухиленням від сплати податків, збільшення оподаткування заможних верств, додаткового оподаткування тютюнових і горілчаних виробів. Такі заходи забезпечать більш ефективне наповнення держбюджету, ніж всі антисоціальні урізання.

Підсумовуючи, Сергій Кондрюк запропонував зафіксувати в протоколі позиції сторін, ще раз підкресливши, що профспілки переконані в тому, що мінімальна заробітна плата у 2015 році, яка б забезпечувала те, що вимагає Конституція, має перевищувати 4 000 грн.

Але, розуміючи всю складність ситуації, профспілками запропонована компромісна позиція, яка полягає в тому, що людина за все своє трудове життя має право заробити мінімальну пенсію. Таким чином розмір мінімальної заробітної плати у 2015 році з урахуванням прогнозних показників інфляції має складати 3093 грн.

Заступник Голови Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Олександр Рябко підкреслив, що головним завданням сьогодення повинно стати:

-         недопущення зростання безробіття;

-         збереження та підвищення сучасного рівня заробітної плати;

-   недопущення перекладання податкового тягаря виключно на плечі трудівника.

«Ми думаємо, що наші посили сприйме новий Президент країни, який, сподіваємось, дійсно є гарантом Конституції і не допустить цього свавілля, який пропонується нам останнім часом», – підсумував Сергій Кондрюк.

Проведення так званих «переговорів», це чергова спроба Сторони власників підмінити дійсно ефективний соціальний діалог та легалізувати антисоціальні експерименти по відношенню до людини праці та його родини. Працюючу людину сьогодні не тільки позбавляють можливості задовольняти свої основні життєві потреби, її прирікають недоїдати. А діти фактично вимушені зростати в злиднях та без турботи батьків, які через соціальну скруту та економічні проблеми виїжджають на чужину на заробітки.І це відбувається у той час, як найбагатші в Європі вітчизняні бізнесмени продовжують збагачуватись, нехтуючи законами та нормами моралі.

З метою наближення нашої держави до європейських стандартів життя профспілки вимагають від Уряду та роботодавців встановити таку мінімальну заробітну плату, на яку працівник міг би не тільки виживати, але й утримати сім’ю, як це передбачено українським законодавством.

 

Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання