ЗР                                                          

 

Українські громадяни працьовиті та щедрі на таланти, здібні й обдаровані. Але нажаль працівники найбільшої європейської країни за найкращих природних та географічних умов залишаються найбіднішим населенням Європи.

ООН визначив, що мінімальна заробітна плата має бути не нижче 3 доларів США за годину. В Україні мінімальна зарплата досягла жебрацьких розмірів аж у 7 гривень 30 копійок за годину або 1218 гривень за місяць. А ціни на товари, послуги та комунальні тарифи наздоганяють і переганяють світові.

Працюючу людину не тільки позбавляють можливості задовольняти свої основні життєві потреби, її прирікають недоїдати. А діти фактично вимушені зростати в злиднях та без турботи батьків, які через соціальну скруту та економічні проблеми виїжджають на чужбину на заробітки.

І це відбувається у той час, як найбагатші в Європі вітчизняні бізнесмени продовжують збагачуватись, нехтуючи законами та нормами моралі.

Тому профспілки вимагають від Уряду та роботодавців встановити таку мінімальну заробітну плату, на яку працівник міг би не тільки вижити, але й утримати сім’ю, як це передбачено українським законодавством.

За профспілковою оцінкою з урахуванням прогнозів щодо інфляції (станом на серпень ц.р.) мінімальна заробітна плата у 2015 році має становити щонайменш 3709 грн.

Ураховуючи сучасні економічні та політичні реалії, профспілки вбачають за можливе розпочати з поетапного досягнення цього розміру зі стартової величини мінімальної зарплати у 2015 році 3093 грн. Це розмір заробітної плати, який дозволяє протягом повного трудового стажу заробити хоча б ганебну мінімальну пенсію.

Встановлення такого розміру мінімальної зарплати стане першим кроком на шляху наближення України до Європейських стандартів життя.

Задля переконання урядової сторони та роботодавців щодо встановлення на 2015 рік мінімальної заробітної плати щонайменш на рівні 3093 грн. Федерація профспілок України звертається до Вас, шановні спілчани, з проханням підтримати наші ініціативи та направити відповідні звернення на електронні адреси Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, Мінсоцполітики:

електронна адреса Верховної Ради України: Завідувач відділу з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

електронна адреса Адміністрації Президента України: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. (для запитів на надання інформації)

електронна адреса Кабінету Міністрів України: Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

електронна адреса Мінсоцполітики: info@mlsp.gov.ua

 

Залишити повідомлення на офіційних сторінках у Фейсбуці

     

Адміністрація Президента України : https://www.facebook.com/president.gov.ua

Кабінет Міністрів України:  https://www.facebook.com/KabminUA

Мінсоцполітики: https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua?sk=wall

 

Направити копію вашого звернення на електронну адресу профспілкової сторони Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Пропонуємо Типовий текст звернення:

Шановний Олександре Валентиновичу!

Шановний Петре Олексійовичу!

Шановний Арсенію Петровичу!

       Шановна Людмило Леонтіївно!

В Україні мінімальна заробітна плата на 2014 рік затверджена у розмірі 1218 грн.

Така мінімальна зарплата не тільки не забезпечує основних потреб працівника та його сім’ї, але її недостатньо навіть для харчування однієї людини. Крім того, цей розмір мінімальної заробітної плати не дозволяє працівнику протягом повного страхового стажу заробити хоча б мінімальну пенсію.

Працююче населення фактично поставлене у критичні умови для свого фізичного виживання.

Зростання цін на товари і послуги, підвищення комунальних тарифів, замороження державних соціальних стандартів та гарантій призводять до погіршення рівня життя українських громадян.

Також українська мінімальна заробітна плата суттєво відстає від мінімальної заробітної плати країн ЄС, що не відповідає цілям євроінтеграції України.

З метою наближення нашої держави до європейських стандартів життя звертаємося до Вас з пропозицією встановити мінімальну заробітну плату на 2015 рік з урахуванням вимог чинного законодавства України та міжнародних норм і рекомендацій щодо забезпечення потреб працівників на утримання себе та своєї сім’ї.

З огляду на необхідність працюючої людини заробити хоча б мінімальну пенсію протягом трудового страхового стажу наполягаємо на затвердженні у Державному бюджеті на 2015 рік мінімальної заробітної плати у розмірі, який би гарантував таку можливість.

Вважаємо, що мінімальна заробітна плата у 2015 році має бути встановлена у розмірі не нижче _______________ грн.