Деньги

 

У четвер, 3 липня 2014 року, Бундестаг схвалив першу в історії Німеччини мінімальну заробітну плату на рівні 8,5 євро на годину. За словами економістів, підвищення заробітної плати у найбільшій країні з найбільшою економікою Європи може допомогти людям витрачати більше грошей і таким чином стимулювати економічний ріст.

Мінімальна зарплата в Україні з грудня 2013 року заморожена на рівні 7,3 грн. у погодинному розмірі та 1218 грн. – у місячному.

На глибоке переконання профспілок, на шляху євроінтеграції України, особливо в сучасних умовах зростання цін та запровадження непопулярних реформ, недопустимо «заморожувати» мінімальну заробітну плату, а навпаки вкрай необхідно її піднімати задля забезпечення конституційного права українських громадян на гідний життєвий рівень та розвитку економіки в цілому.

Профспілки ще в березні 2014 року ініціювали перед Мінсоцполітики та роботодавцями (Стороною власників) переговори з метою встановлення економічно-обґрунтованого розміру мінімальної заробітної плати на 2015 рік.

Стороні власників було запропоновано встановити у 2015 році мінімальну заробітну плату у розмірі 3171 грн. Такий рівень мінімальної заробітної плати враховує мінімальні потреби працівника на продукти харчування, непродовольчі товари та послуги, медичне обслуговування, утримання дітей, придбання житла, податок на доходи фізичних осіб.

Беручи до уваги зовнішні і внутрішні складнощі в країні, профспілки вбачають за можливе запровадити поетапне досягнення цього розміру зі стартової величини мінімальної зарплати, яка дозволить працівнику протягом повного страхового стажу заробити мінімальну пенсію, та у 2015 році має дорівнювати 2528 грн.

Сподіваємося, що Урядова сторона та роботодавці в черговий раз не проігнорують інтереси українського працівника.

Крім того, Федерація профспілок України планує провести опитування на сторінці «Профлідер» у Фейсбуці щодо думки пересічних громадян про підвищення розміру мінімальної заробітної плати в Україні. Інформація з приводу зазначеного опитування буде поширена ближчим часом. У разі Вашої зацікавленості просимо направляти запити на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання ФПУ