gr3

 

Сьогодні, 4 червня 2014 року, відбулося перше засідання робочої Комісії повноважних представників Сторін власників і профспілок з ведення колективних переговорів щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2015 рік.

І хоча початок переговорного процесу, незважаючи на неодноразові наполягання профспілок, розпочався із тримісячним запізненням (відповідно до п. 3 Регламенту ведення колективних переговорів щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати перше засідання Комісії має відбутися до 5 березня року, що передує наступному бюджетному періоду), Сторона власників так і не надала чіткого бачення, яким має бути розмір мінімальної зарплати у 2015 році.

За словами представника Міністерства фінансів України навіть незначне підвищення розміру мінімальної зарплати на індекс інфляції призведе до втрат бюджету близько 6 млрд. грн.

Водночас, в протоколі була зафіксована позиція профспілкової Сторони, яка полягає в тому, що мінімальна зарплата, згідно з міжнародними нормами гарантій працівникам та чинним українським законодавством, має складатися з фактичного прожиткового мінімуму, в складі якого вартість продуктів харчування повинна складати не більше 45%, податку на доходи фізичних осіб, сімейної та інвестиційної складової. Таким чином, за розрахунками профспілкових фахівців мінімальна заробітна плата в Бюджеті України на 2015 рік має бути передбачена у розмірі 3171 грн.

Беручи до уваги економічні зовнішні і внутрішні складнощі та з метою ліквідації дотацій з Державного бюджету України Пенсійному фонду на виплату пенсій у майбутньому, профспілкова сторона запропонувала передбачити в Державному бюджеті на 2015 рік мінімальну заробітну плату у розмірі 2528,29 грн. – це величина мінімальної зарплати, яка дозволяє протягом повного страхового стажу заробити мінімальну пенсію, з подальшим її зростанням пропорційно темпам зростання середньої заробітної плати по економіці.

Профспілки переконані, що підвищення заробітних плат українських працівників, в першу чергу, вигідно самому українському бізнесу та державі, оскільки це забезпечить зростання внутрішнього платоспроможного попиту, що стимулюватиме збільшення товарообігу й, відповідно, прибутку підприємства та доходів до держбюджету у вигляді податків та зменшення витрат на соціальні допомоги.

Наступне засідання робочої Комісії заплановано провести до 20 червня ц.р.

Сподіваємося, що наступного разу профспілки почують від Сторони власників не тільки критику профспілкової позиції, а й власні аргументовані пропозиції щодо визначення розміру мінімальної зарплати на 2015 рік.

 

Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання