procent

 

Мінімальна заробітна плата має розглядатись як основна державна соціальна гарантія та фактор економічної безпеки країни. Невиправдано низький її розмір генерує зниження продуктивності праці та споживчого попиту, падіння тривалості життя, деградацію інституту сім’ї, підвищення рівня захворюваності населення та скорочення його чисельності, погіршення криміногенної ситуації, а також призводить до збільшення частки державних соціальних допомог та субсидій у доходах громадян у порівнянні із заробітною платою.

В результаті запровадження антикризових заходів із тимчасових соціальних обмежень, Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» мінімальну заробітну плату в 2014 році було заморожено на рівні показника грудня 2013 року у розмірі 1218 грн.

Водночас, у ЗМІ поширилася інформація щодо намірів Кабінету Міністрів України запровадити з 1 травня 2014 року індексацію мінімальної заробітної плати з урахуванням рівня інфляції. 

         З метою отримання достовірної інформації, Федерація профспілок України звернулася до Мінсоцполітики з проханням надати вичерпних роз’яснень щодо порядку індексації розміру мінімальної заробітної плати із застосуванням конкретних прикладів (лист додається).

Мінсоцполітики поінформувало профспілки, що відповідно до статті 33 Закону України «Про оплату праці» в період між переглядом розміру мінімальної заробітної плати індивідуальна заробітна плата підлягає індексації згідно з чинним законодавством. А правила обчислення індексу споживчих цін та сум індексації заробітної плати визначено Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 (відповідь додається).

З відповіді зрозуміло, що фактично буде здійснюватися індексація оплати праці найманих працівників, а не розмір мінімальної заробітної плати.

Профспілки вважають, що на шляху євроінтеграції України, особливо в сучасних умовах зростання цін та запровадження непопулярних реформ, недопустимо «заморожувати» мінімальну заробітну плату, а навпаки вкрай необхідно піднімати її рівень з метою стимулювання зростання середньої заробітної плати та розвитку економіки в цілому.

 

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання ФПУ