IMAG1229

 

 

13 серпня ц.р. за участі представників ФПУ та всеукраїнських профспілок працівників бюджетної сфери відбулося профспілкове фахове обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (щодо бюджетної децентралізації) (реєстр. № 4435а від 08.08.2014).

Цей законопроект можна назвати бюджетною революцією, яка торкнеться не лише працівників бюджетної сфери, а й усіх громадян.  Уряд має намір радикально змінити механізм реалізації бюджетної політики, зокрема, запровадити нову модель фінансового забезпечення місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин, спрямовану на реалізацію бюджетної децентралізації.

Під час обговорення профспілки підтримали  ідею децентралізації влади і суттєвого розширення повноважень територіальних громад у вирішенні регіональних питань бюджетної політики, однак наголосили, що запровадження таких змін поспіхом може призвести до катастрофічних наслідків у бюджетних галузях.

Законопроект у оприлюдненій редакції містить низку загроз з не прогнозованими масштабами наслідків, зокрема:

-   Уряду має намір легалізувати механізм підміни закону, що має вищу юридичну силу порівняно з іншими нормативно-правовими актами, рішеннями Уряду.

-   Знову пропонується легалізувати антисоціальні та антиконституційні норми стосовно призупинення окремих норм законів, а також обмеження фінансування окремих статей, в першу чергу щодо обмеження розмірів оплати праці вчителям, медикам, працівникам культури, державним службовцям, а також законодавчо гарантованих соціальних виплат, пенсіонерам, дітям війни, військовослужбовцям та іншим соціально незахищеним верствам населення.

-   Уряд без вивчення ситуації у регіонах, узгодження з чинним законодавством, пропонує «забезпечити передачу з державної власності у комунальну власність низку національних та інших закладів охорони здоров’я, освіти та культури.

  Також потребує додаткового обґрунтування пропозиція щодо втрати бюджетною установою свого статусу.

Усе вищезаначене може призвести до погіршення якості медичних, освітніх послуг та культурно-просвітницьких проектів, що в свою чергу негативно вплине на розвиток людського потенціалу в Україні.

Виникає парадокс, що в ім’я покращення майбутнього України  Уряд пропонує низку рішень, за умови прийняття яких світле майбутнє неможливе апріорі.

Акцентуємо увагу, що Уряд своїми діями ніяк не підтверджує заяви про прозорість та відкритість влади. Так лише у серпні ц.р. уже вдруге внесено до Верховної Ради України законопроект, які ніяким чином не обговорювалися із соціальними партнерами. Особливий цинізм ситуації полягає в тому, що у пояснювальній записці до законопроекту, знову вказано, що «проект Закону не стосується соціально-трудової сфери».

Профспілки вкотре наголошують, що реформи в Україні не  можуть бути поспішними та не повинні ґрунтуватися на абстрактних, суб’єктивних судженнях та застерігають, що така не виваженість влади ставить під загрозу безпеку країни та її майбутнє.

 

З оперативними висновками щодо законопроекту реєстр. № 4435а від 08.08.2014 можна ознайомитися  тут.

 

 

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту апарату ФПУ

 

IMAG1232

 

IMAG1234

 

IMAG1240