logo med

Президенту України 

 Порошенку П.О.

 

 

                  Вельмишановний Петре Олексійовичу!

 

Профспілка працівників охорони здоров'я України, представляючи інтереси понад мільйонної медичної громади спілчан, вітає Вас з обранням на посаду Президента України та висловлює надію на те, що питання галузі охорони здоров’я та її працівників стануть пріоритетними у розбудові Вами нової, незалежної, демократичної, правової та соціальної держави - Україна!  

Сьогодні, як ніколи, державі необхідні боєздатна армія та здорова нація. За роки незалежності медична галузь зазнала неабиякої руйнації через непродумані, безсистемні реформи та фінансування за «залишковим принципом» до 3,5% від ВВП, що поставило її на межу виживання. Адже за оцінками ВООЗ, якщо фінансування системи охорони здоров'я  менше 6% від ВВП, то вона не може існувати.

Постійне порушення Урядом законодавства про оплату праці при встановленні посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС нижче рівня мінімальної заробітної плати позбавляє щорічно  медпрацівників третини заробітку. Наприклад, сімейний лікар та лікар-хірург (з вищою категорією та стажем роботи понад 20 років) втрачає 886 грн. місячного посадового окладу та  понад   10,6  тис. грн. річного заробітку; лікар (без стажу та кваліфікації), фельдшер та медична сестра (з вищою категорією) – 666 грн. за місяць та 8 тис. грн. за рік,  медична сестра (без категорії та стажу) -  536 грн. та 6,4 тис. грн. відповідно.

З грудня 2013 року заробітна плата в бюджетній сфері взагалі «заморожена» –  тарифна ставка працівника І розряду ЄТС залишається на рівні січня 2013 року -  852 грн. Через режим жорсткої бюджетної економії у 2014 році медпрацівникам обмежено виплату надбавок за роботу в первинній ланці, фтизіатричній службі та службі екстреної медичної допомоги.

Наслідком такої антисоціальної політики став занепад матеріально-технічної бази медичних закладів та найнижчі позиції за рівнем заробітної плати її працівників серед інших галузей економіки. Середня заробітна плата в  охороні здоров'я за 2013 рік склала лише 2372 грн., що у 1,6 рази менше ніж у працівників промисловості (3770 грн.), у 1,4 рази - економки (3274 грн.),  у 1,14 рази - освіти (2707 грн.).

Відсутність гідної оплати праці, належних і безпечних умов праці,  обмеження соціальних гарантій, встановлених Основами законодавства України про охорону здоровʼя, обумовлюють  значний кадровий дефіцит галузь потребує понад 42 тис. лікарів та понад 17 тис. медичних сестер.

У ці важкі для України часи, розуміючи всю небезпеку, яка нависла над нашою державою, підтримуючи курс на європейське майбутнє, медичні працівники залишаються відданими своїй професії, ризикуючи своїм власним життям та здоров’ям, цілодобово, напружено та самовіддано надають медичну допомогу.

Профспілка працівників охорони здоров'я України, просить Вас, вельмишановний Петре Олексійовичу, як гаранта конституційних прав та свобод людини і громадянина, взяти під особистий контроль  процес реформування системи охорони здоров’я, та в першочерговому порядку розглянути питання щодо збільшення фінансування галузі та підвищення оплати праці її працівників з метою  забезпечення нормального функціонування закладів охорони здоровʼя, покращення соціально-економічного захисту медпрацівників та надання населенню доступної та якісної медичної допомоги.

 

З повагою,

За дорученням Президії Профспілки  

 

Голова Профспілки                  В.М. Коваль

 

07.06.2014

 

http://medprof.org.ua/novini/novini/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=3059&cHash=39101760f2