464d859232cb0872834995cca0eb3077b0bb7002

 

Всеукраїнська попереджувальна акція протесту профспілок, яка відбулась 15 жовтня під стінами Кабінету міністрів України, зібрала майже 5 тис. трудящих з усіх регіонів України - представників профспілок більш ніж 60 галузей економіки і бюджетної сфери.

Протест не мав ніякого політичного забарвлення і носив виключно мирний характер.

Учасники акції делегували профспілкових парламентарів до КМУ, Верховної Ради та Адміністрації Президента України, щоб вручити представникам владних структур вимоги спілчан.

Групу, що пішла до Кабміну очолив Голова ФПУ Г.Осовий. До неї увійшли:

- А.Широков - голова Профспілки Національної академії наук України, заступник Голови СПО об’єднань профспілок;

- В.Дзюбенко - голова первинної профспілкової організації Козятинського локомотивного депо Південно-Західної залізниці, член Ради профспілки, голова професійної секції працівників локомотивного господарства;

- А.Буряк - голова профкому Марганецького гірничозбагачувального комбінату;

- М.Золотоверх - голова об’єднаної профспілкової організації ПАТ «Росава», Київська область;

- Т.Войтехович - голова Профкому Криворізький турбінний завод «Констар»;

- С.Рубан - вчитель української мови та літератури ЗОШ №187, член Товариства молодих вчителів м.Києва;

- П.Шевченко - голова Черкаської обласної ради профспілок;

- Ю.Бобирь - голова профкому Міжнародного центру культури та мистецтва;

- Р. Родина - член профспілкового комітету первинної профспілкової організації Київського обласного лабораторного центру Держаної санітарно-епідеміологічної служби.

Делегація зустрілася з повноважними представниками від Уряду: заступником міністра соціальної політики України В.Іванкевичем, заступником міністра фінансів В.Матвійчуком, першим заступником міністра енергетики та вугільної промисловості Ю. Зюковим, заступником міністра економічного розвитку і торгівлі Р.Качуром, керівниками департаментів секретаріатів міністерств.

Під час перемовин профспілкова сторона зазначила мотиви проведення акції. Від імені її учасників офіційно вручила вимоги протестувальників, які були ухвалені 7 жовтня на Всеукраїнському форумі профспілок. Спілчани висловили сподівання, що ці вимоги будуть персонально розглянуті А.П.Яценюком в результаті чого буде сформовано від Уряду переговорну команду. Така група від профспілок вже сформована.

Голова ФПУ Г.Осовий висловив сподівання на те, що обидві групи професійно опрацюють профспілкові пропозиції з метою пошуку тих рішень, які б дозволили по-перше, відновити конструктивний соціальний діалог, а по-друге, забезпечити розв’язання тих нагальних проблем, що останнім часом виникають у соціально-трудовій сфері. Потрібно зберегти робочі місця, уникнути масових відправлень працівників бюджетної сфери у неоплатні відпустки, існує необхідність у розробці Державної програми зайнятості, яка сприятиме створенню нових робочих місць, особливо для молоді та осіб передпенсійного віку, які найбільше потерпають від безробіття.

Під час обміну думками представники профспілок закцентували увагу на тому, що при формуванні Держбюджету на 2015 рік необхідно передбачити підвищення прожиткового мінімуму, збільшити розміри мінімальної зарплати, мінімальної пенсії до рівня, не нижчого показника інфляції у поточному році. Такі заходи дозволять зберегти купівельну спроможність громадян та запобігти подальшому зубожінню більшості населення. Натомість Уряд у проектних розрахунках Держбюджету на наступний рік закладає таке підвищення лише на рівні 5%. І це тоді, коли існуючий рівень інфляції (станом на жовтень ц.р.) є майже втричі більшим). Це може призвести до подальшого збідніння людей.

Цього профспілки допустити не можуть!

Профспілки також вимагають відкликання законопроекту про реформування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування, який Уряд розробив і вніс до ВР без погодження із соціальними партнерами. Ми вимагаємо проведення на тристоронній основі обговорення цієї реформи з урахуванням результатів роботи над цим питанням Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

Профспілки очікують на зустріч прем’єр-міністра з керівниками національних профоб’єднань. ЇЇ потрібно провести якомога швидше, щоб привернути увагу керівника Уряду до проблем трудящих з метою посилення взаємодії двох сторін задля їх вирішення.

21 жовтня ц.р. у прес-центрі ІА «Укрінформ» за участю Голови ФПУ Осовго Г.В. та представників членських організацій ФПУ відбудеться прес-конференція, під час якої буде дана об’єктивна оцінка тому, яким чином Уряд відреагував на вимоги профспілок і висловленні профспілковою делегацією пропозиції.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ