За останні місяці в східних областях України загинуло більше 30 працівників під час виконання чи у зв’язку з виконанням ними трудових обов’язків  в зонах військового протистояння.

Так, 26 травня 2014 року об 01 год. 10 хв. на  автодорозі Знам’янка-Луганськ-Ізваріно біля населеного пункту  Данченське  Донецької  області в результаті обстрілу транспортних засобів постраждали  працівники підприємства ООО „Луганський м’ясокомбінат” Тузіков Володимир Володимирович, 1983 року народження (смертельне вогнепальне поранення); Бистров Леонід Іванович, 1976 року народження (вогнепальне поранення); водії-експедитори Агібайлов Олександр Олександровичем, 1972 року народження (смертельне вогнепальне поранення) та Ткачов Сергій Олександрович, 1966 року народження (вогнепальне поранення).

3 червня 2014 року о 15 год. 50 хв. на території залізничного вокзалу Красний Лиман під час вибуху снаряду загинув працівник моторвагонного депо Ясиновата ДП „Донецька залізнична дорога” машиніст електропоїзду Рогаль Олександр Миколайович, 1970 року народження і був поранений помічник машиніста - Євсіков Олег Володимирович, 1968 року народження.

10 червня 2014 року о 10 год. ранку на території насосної станції першого підйому каналу „Сіверський Донець – Донбас” біля села Семенівна в результаті вибуху снаряду загинули працівники КП „Компанії „Вода Донбаса”: електромонтер з ремонту і обслуговуванню електрообладнання Сємічева Галина Федорівна, 1956 року народження,  машиніст насосних установок Сємічев Максим Григорович, 1988 року народження.

Виникають питання, як розслідувати зазначені нещасні випадки.

Для вирішення цих питань, необхідно діяти у відповідності з п.15 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань  і  аварій  на  виробництві  затвердженого  Постановою  КМУ від 30 11 2014 № 1232.

П.15 „Обставинами, за яких нещасний випадок визнається таким, що пов'язаний з виробництвом, і складається акт за формою Н-1, є:

16) заподіяння тілесних ушкоджень іншою особою або вбивство потерпілого під час виконання чи у зв'язку з виконанням ним трудових (посадових) обов'язків, або дій в інтересах підприємства незалежно від початку досудового розслідування…”.

Вид події, що призвела до нещасного випадку відповідно Класифікатору, код 14 – навмисне вбивство або травма, заподіяна іншою особою чи код 18 – вибух.

Щодо причин настання нещасних випадків, код 31 – травмування (смерть) в наслідок протиправних дій інших осіб.

Усі випадки травмування (смерті) працівників за вказаних обставин необхідно розслідувати за обов’язкової участі кваліфікованих представників профспілок, що гарантує об’єктивність розслідування та недопущення звинувачення потерпілого у скоєні нещасного випадку чи не пов’язування його з виробництвом.

Департамент охорони праці апарату ФПУ