71570295

Колектив ДП «Санаторій «Шаян» ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» звернувся до Президента України П.О.Порошенка з приводу критичної ситуації, що склалася навколо майна Федерації професійних спілок України та суб'єктів господарювання, створених за участю ФПУ.

«Протягом останніх років за вказівками попередньої влади органами прокуратури і окремими судовими інстанціями продовжують вчинятися протиправні дії щодо примусового вилучення (експропріації) майна ФПУ на користь держави в особі Фонду державного майна України», - наголошується у зверненні.

В результаті судових розглядів частину санаторно-курортних закладів, готелів, туристичних баз вже визнано власністю держави в особі ФДМУ.

Утім, майно Федерації профспілок України та її членських організацій набуто ними протягом десятків років в установленому законом порядку за рахунок власних коштів та за рахунок фінансування з інших джерел, не заборонених законодавством України та утримувалось за рахунок профспілкових коштів протягом 23 років.

4554de99b8628dafb567fe50f367e415

З 1991 року жодний державний орган не надав документально підтверджених фактів наявності державної частки у об'єктах власності ФПУ, а отже вимоги щодо визначення інших суб'єктів права володіння, користування та розпорядження майном Федерації шляхом прийняття відповідного закону є безпідставними і протиправними.

У даний час питання права власності профспілок та їх об'єднань на належне їм майно повністю врегульоване.

Всі об'єкти, надбані ФПУ, членськими організаціями на законних підставах, право власності підтверджене в попередні роки документами державних органів.

Як вважають представники колективу ДП «Санаторій «Шаян», фактично відбувається спроба підірвати матеріальну базу діяльності профспілок на всіх рівнях, блокування правової і соціальної активності профспілок у боротьбі за робочі місця, гідну заробітну плату, безпеку праці, соціальну підтримку сімей працюючих.

Зрозуміло, що профспілкові організації усіх рівнів, які представляють інтереси 7,5 млн. працівників, студентства, ветеранів праці будуть вживати усіх законних дій на захист свого права по безперешкодному володінні, користуванні та розпорядженні соціально-культурними об'єктами профспілок, - йдеться у листі. Зокрема, враховуючи вичерпання засобів захисту своїх законних прав на майно в рамках національного судочинства, відстоювання своїх прав буде продовжуватись в Європейському суді з прав людини.

SHayan-SHayan-1548

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ