dFEvcLas0LQ

 

Профспілки б’ють на сполох

 

Голова Закарпатської обласної ради профспілок Іван Король звернувся з листом до Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана та Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка у зв’язку з  ситуацією, яка склалася навколо нещодавно прийнятого Верховною Радою Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці».

Цим документом фактично ліквідовано оздоровлення працюючих та членів їх сімей за рахунок коштів державного соціального страхування.

Усе це викликало справедливе обурення і соціальну напругу серед застрахованих осіб, оскільки вони позбавлені можливості оздоровлюватися в санаторно-курортних закладах, а їхні діти – в дитячих оздоровницях. Це тим паче недопустимо, адже Фонд соціального страхування формується за рахунок коштів застрахованих осіб шляхом відрахувань із заробітної плати.

До того ж, новоприйнятий Закон вступає в протиріччя із Законом України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», який нині є чинним.

Враховуючи те, що до 15 лютого Кабінет Міністрів України має внести на розгляд Верховної Ради пропозиції щодо змін до Державного бюджету України на 2015 рік, Закарпатська обласна рада профспілок просить паралельно внести зміни і до Закону України  від 28 грудня 2014 року №77-УІІІ щодо відновлення оздоровлення працюючих та членів їх сімей за рахунок коштів державного соціального страхування.

Торік за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в області було оздоровлено понад 3,8 тис. працюючих та 6,2 тис. дітей.

 

 

Сергій Баранчиков,

Закарпатська обласна рада профспілок