Rada1

Як стало відомо, Уряд України з метою економії коштів готує пропозиції до Верховної Ради України щодо внесення змін до ряду законодавчих актів, якими передбачено суттєве звуження багатьох соціальних гарантій працівників галузі. Такі його дії викликають глибоке обурення педагогічної громади краю. У період галопуючої інфляції, різкого зростання цін та погіршення на цьому фоні рівня життя освітян особливо цинічним є намагання Уряду зменшити розміри їх заробітної плати, яка й так є найнижчою в Європі, а також збільшити тижневе навчальне навантаження педагогічних працівників, що ще більше поглибить непросту ситуацію на ринку праці.

Освітяни Прикарпаття категорично не сприймають антисоціальні перспективи про скасування гарантій фінансового забезпечення галузі, запровадження обов’язкового лише дев’ятирічного навчання, позбавлення студентів і учнів права на отримання стипендій та пільговий проїзд.

Висловлюємо також обурення проти намірів підвищити пенсійний вік, збільшити страховий стаж, зокрема для призначення пенсій за вислугу років педагогічним працівникам, змінити порядок індексації доходів громадян, скасувати норми про відрахування коштів на оздоровлення, на охорону праці, звузити права територіальних громад приймати рішення про реорганізацію та ліквідацію загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів тощо.

Вважаємо, що у влади є інші можливості наповнювати бюджет держави, зокрема через легалізацію тіньового бізнесу, посилення боротьби з корупцією та ухилянням від сплати податків, збільшення оподаткування заможних верств населення. Вирішення державних проблем за рахунок працівників бюджетної сфери та інших незаможних громадян є неприпустимим.

Звертаємося до Президента, Верховної Ради та її депутатів, Уряду України не допустити прийняття антисоціальних та протиконституційних законів, оскільки їх реалізація може спровокувати соціальний вибух.

Висловлюємо готовність освітян відстоювати свої права та соціально-економічні інтереси шляхом проведення передбачених законодавством масових заходів, аж до застосування крайнього засобу вирішення конфлікту – страйку.

Президія Івано-Франківського обкому профспілки

працівників освіти і науки України