1397656544 1397232064 gggn

Члени президії Ради профспілок Івано-Франківської області, обговоривши на своєму засіданні Програму дій Уряду, прийняту Верховною Радою України, висловили рішучий протест проти бюджетних ініціатив Кабінету Міністрів щодо скорочення соціальних прав населенню. Викликає обурення, що ці «антикризові» пропозиції розроблені без обговорення з громадськістю, без врахування позиції профспілок.                                 Незважаючи на галопуючий ріст цін, зубожіння абсолютної більшості громадян України, питання справедливої оплати праці та наближеної до реалій вартості «прожиткового кошика» відкидаються під приводом недоречності їх розгляду під час військових дій.

Обурює те, що Уряд А.П. Яценюка навіть не пропонує в якості наповнення бюджету шляхів справедливого податкового навантаження на надприбутки олігархів.                                                                                                                                                                                                                          Розуміємо, що Україна сьогодні пребуває у стані військового конфлікту на Сході, але перекладати увесь тягар кризи виключно на плечі працюючого населення недопустимо. Інакше неминучі в майбутньому нові багатотисячні Майдани, які зметуть існуючу владу.

Президія Ради профспілок Івано-Франківської області вимагає від Уряду невідкладно розпочати консультації з роботодавцями і профспілками, щоб разом проаналізувати наявні в економіці ресурси, використати альтернативні джерела наповнення бюджету, розпочати виведення із незаконного використання 4,5 мільйона найманих працівників, детінізації понад 200 мільярдів гривень заробітної плати.                                                                           Також на переконання профспілок, такими заходами повинно стати запровадження податку на багатство, розширення об”єктів оподаткування рентною платою, збільшення податку на дивіденди.                                                                                                                                               Водночас пропонуємо виробити чітку державну політику щодо справедливої оплати праці українців, яка має викорінити бідність серед працюючих, забезпечувати високий платоспроможний попит на вітчизняну продукцію, що є головним у подоланні кризи економіки.                              Закликаємо урядовців і народних депутатів – дбайте про свій народ, радьтеся з народом, бійтеся недовіри народу. Тільки в такому разі ви заслуговуєте бути демократичною народною владою.

Прийнято на Президії Ради профспілок

Івано-Франківської області