Уєвич

 

17 грудня голова Івано-Франківської облдержадміністрації Олег Гончарук відповівши на попереднє клопотання Президії Ради профспілок області (далі РПО), зустрівся з головами галузевих профорганізацій та первинних комітетів.

Перший заступник голови РПО Володимир Уєвич передав керівнику ОДА документ Заяви Президії Ради профспілок, в якій висловлено рішучий протест проти бюджетних ініціатив Кабінету Міністрів щодо скорочення соціальних прав населенню. Також пояснив позицію багатотисячних колективів області, інтереси яких представляють профспілки, щодо причин свого несприйняття дій влади, адже «в черговий раз «антикризові» ініціативи Уряду розроблені з грубим порушенням законодавства України та Генеральної угоди, без обговорення з громадськістю, без урахування позицій профспілок. Намагання ж перекладати увесь тягар війни та кризи виключно на плечі працюючого населення, на думку профспілок, є недопустимо та матиме непередбачувані соціально-економічні наслідки».

Профспілки Прикарпаття заявили про свою солідарну з Федерацією Профспілок України позицію та намір вийти 23 грудня на Всеукраїнську акцію протесту під стіни Верховної Ради.

У своїх виступах лідери від галузевих профспілок області (М.Габорак, Н.Бурлака, О.Кушлик, В.Гриньків та ін.) висловили побажання та готовність разом з владою області якнайшвидше провести чіткий аудит, що у нас працює, а що не працює і чому; з профільними департаментами ОДА розробити конкретні бізнесові пропозиції щодо окремих галузей та підприємств, на яких тримається бюджет Прикарпаття; також поставили вимоги щодо спільної активної протидії процесам аутсорсингу, до якого почали вдаватися зайшлі звідусіль ділки (створення додаткових виробництв на виробництві ), як і вимагають позбутися практики, коли підприємства працюють в області, а податки сплачують «директорам» на приватних квартирах в Києві, Донецьку тощо. Багато разів звучало слово «Дістало». Момент істини один: «Ми повинні самі навчитися заробляти гроші для свого бюджету, щоб не чекати подачок, і не просто виживати, а почати розвиватися». Резервів для наповнення скарбниці області і країни учасники діалогу запропонували чимало.

О.Гончарук подякував профспілкам за конструктивну розмову. Голова ОДА взяв на себе зобов’язання виробити спільну позицію влади та профспілок області й донести її Президенту П.Порошенку та Прем’єр-міністру А.Яценюку. За домовленістю сторін, надалі Тристоронні зустрічі - профспілок, роботодавців та влади - відбуватимуться щоквартально, наступна – одразу після Різдвяних свят. А поки що … настрої протестні.

                                                                                                                                                                 

   М. Павлишин