9555

 

 

Профспілки області висловлюють вкрай негативне ставлення до урядових намірів щодо економії бюджетних коштів за рахунок фактичної ліквідації низки конституційних гарантій для багатьох соціальних верств українців.

 

Під гаслом рятування країни урядом проштовхуються несумісні ініціативи: з одного боку, чергове підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, посилення фіскального тиску на пересічних громадян та легальні, працюючі підприємства, а з іншого – скасування соціальних пільг та гарантій, заморожування державних соціальних стандартів.

 

Перелік запропонованих урядом заходів нагадує спробу позбавити значну частину населення України останніх джерел більш-менш гідного існування. Адже скорочення соціальних виплат відбувається саме в той час, коли вони й так знецінились в умовах двократного падіння національної валюти, та наявності боргів із заробітної плати.

 

Тому профспілки категорично проти:

 вилучення з конституції України норм про безоплатність освітніх та медичних послуг, суттєвого скорочення бюджетного фінансування цих галузей;

 позбавлення населення захисту від підвищення цін шляхом підвищення порогу індексації, виключення з об’єктів індексації пенсій та стипендій;

 підвищення пенсійного віку для призначення пенсії за віком, пільгової пенсії та пенсії за вислугу років;

 скорочення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності;

 обмеження пенсій працюючим пенсіонерам;

 урізання витрат на допомогу одиноким матерям, допомогу при народженні дитини, допомогу малозабезпеченим сім’ям.

 

Крім того, вважаємо неприпустимим:

 скорочення чисельності працівників бюджетної сфери на 3%;

 підвищення педагогічного навантаження усіх педагогічних працівників;

 скасування низки доплат і надбавок освітянам, працівникам культури;

 перекладення на підприємства витрат, пов’язаних зі збереженням заробітку мобілізованих працівників.

 

Також заперечуємо проти:

 скорочення з 11 до 9 років обов’язкової середньої освіти;

 відміни виплат стипендій (крім пільгових категорій);

 скасування виплати грошової компенсації військовослужбовцям у випадку неотримання обмундирування; скасування пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

 скасування пільг на проїзд у транспорті.

 

Підкреслюємо: вихід зі складних соціально-економічних умов у жодному разі не повинен здійснюватись виключно за рахунок працюючого населення!

Ніхто не може заперечити – збільшення доходів та зменшення витрат бюджету є нагальною необхідністю. Однак для цього є більш ефективні кроки, здатні вивести країну з економічного піке без штовхання у прірву зубожіння 90% населення.

 

На переконання профспілок, такими заходами мають стати запровадження податку на багатство, розширення об’єктів оподаткування рентною платою, збільшення податку на дивіденди, запровадження податку з валового доходу великих підприємств для забезпечення обороноздатності

України, збільшення акцизів на шкідливі для здоров’я товари, застосування механізмів з протидії ухиленню від сплати податків, продаж неефективного та збиткового державного майна, декларування не тільки доходів, але й витрат.

 

Подальше ігнорування урядом соціального діалогу з профспілками, як представниками інтересів трудящих, незабезпечення цілого ряду зобов'язань за Генеральною угодою, неодмінно призведе до соціального загострення, підтриманого іншими соціальними шарами суспільства.

 

Націлившись на європейський розвиток країни, влада повинна та зобов’язана дотримуватись і гарантувати своєму народу усі міжнародні норми гідного життя та праці!

 

Профспілки Миколаївщини заявляють: плани уряду — антинародні! Ми не можемо з цим погодитись і допустити їх здійснення!

 

Уряд зобов'язаний виконувати замовлення на краще життя свого народу, іншого нам від Уряду не треба!

 

 

За дорученням президії

Миколаївської обласної ради профспілок

 

Голова облпрофради                                          Ю.П.Толмачов