IMG 3284

 

«Не дозволимо знищити вугільну галузь України», «Кошти - у вітчизняне вугілля», «Віддайте нам зарплату!»

Под такими лозунгами в Киеве под стенами Кабинета министров состоялась акция протеста трудовых коллективов угольной отрасли, организованная Профсоюзом работников угольной промышленности Украины. В акции принимают участие более тысячи шахтеров, представляющих все угольные регионы страны. 

Главные требования митингующих - пересмотреть отношение государства к угольной отрасли, внести изменения в Закон Украины «О Государственном бюджете Украины на 2015 год», предусмотрев в нем расходы на господдержку угледобывающих предприятий и их развитие, вернуть социальные гарантии для работников и пенсионеров угольной отрасли, действовавшие до 1 декабря 2014 года. 

На митинге у стен правительства шахтеры с болью и возмущением говорили о катастрофической ситуации в угольной отрасли, которая грозит закрытием уже в этом году большинства шахт. Десятки тысяч шахтеров потеряют работу, их семьи останутся без средств существования, а шахтерские города и поселки будут обречены на вымирание, поповнив список депрессивных территорий. 

IMG 3377


Участники акции протеста приняли резолюцию митинга. 

РЕЗОЛЮЦІЯ МІТИНГУ
28 січня 2015 на підтримку вимог шахтарів України по включенню до Держбюджету України на 2015 рік видатків на вугледобувні підприємства галузі, відновлення законних соціальних гарантій працівникам вугільної промисловості та виконанню зобов'язань за галузевим колективним трудовим спором

Наприкінці минулого року Кабінет Міністрів України подав до Верховної Ради України проект закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік» та ряд пов'язаних з ним законопроектів, які передбачали припинення фінансування держпідтримки вугільних підприємств, а шахтарів позбавляли ряду основних соціальних гарантій.

Всі дії галузевих профспілок України, які були спрямовані на неприпустимість прийняття даних законопроектів і перегляд параметрів держбюджету, керівництвом країни були проігноровані.

Прийнятими Законами повністю ліквідовано бюджетну програму державної підтримки вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції, скасовані основні соціальні гарантії для працівників та пенсіонерів вугільної галузі, в тому числі: пільгове оподаткування доходів працівників, зайнятих повний робочий день в підземних умовах, забезпечення безоплатним побутовим паливом і компенсацією за нього, введений низький поріг для оподаткування пенсій, що зменшить розмір отримуваної пенсії, скасовано право на достроковий вихід на пенсію за півтора року до досягнення пенсійного віку у разі звільнення при реорганізації та ліквідації підприємств.

При прийнятті законів були порушені положення парламентської Коаліційної угоди 2014 року, якими задекларовані головні принципи розвитку економіки та громадянського суспільства, зниження безробіття та подолання бідності в Україні, в тому числі, передбачено поетапне скорочення державної підтримки та реформування підприємств вугільної галузі.

Склалася катастрофічна ситуація, при якій багато підприємств галузі вже цього року припинять своє існування, десятки тисяч шахтарів залишаться без роботи і будуть приречені зі своїми сім'ями на злиденне існування. Заборгованість із заробітної плати на підприємствах галузі перевищує 600 млн. грн., і вона продовжує зростати, а у деяких вугільних регіонах виплата зарплати може припинитися взагалі.

Вперше за роки незалежності України в умовах, коли через дефіцит вугілля та інших паливних ресурсів енергосистема країни знаходиться на межі розвалу, в бюджеті не передбачені витрати на вугільну галузь, що підніме ціну на вугілля і обернеться зростанням цін на всі товари та послуги, зробить неконкурентоспроможними практично всі енергоспоживаючі підприємства і економіку країни в цілому, поповнить армію безробітних.

Замість розвитку вітчизняного вуглевидобутку Уряд закуповує вугілля за кордоном, підтримуючи економіку та збереження робочих місць інших країн. Такі дії української влади носять антисоціальний і антинаціональний характер, тому що розправа з вугільною галуззю і наступ на права шахтарів - це удар по енергетичній безпеці України.

У цих нелегких умовах, для забезпечення енергетичної незалежності країни, шахтарі прагнуть одного - стабільно працювати і отримувати оплату за свою важку та небезпечну працю.

Ми, учасники мітингу, вимагаємо від Кабінету Міністрів України:

1. Провести невідкладно зустріч з делегацією шахтарів України з розгляду таких вимог:
1.1. Внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», передбачивши в ньому видатки на:
• державну підтримку вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції - 4 300,0 млн. грн .;
• державну підтримку будівництва вугле- і торфодобувних підприємств, технічне переоснащення зазначених підприємств - 1 200,0 млн. грн.;
• гірничорятувальні заходи вугледобувних підприємств - 434 млн. грн.;
• охорону праці на вугледобувних підприємствах - 65 млн. грн.;
• передачу об'єктів соціальної інфраструктури, які перебувають на балансі вугледобувних підприємств, у комунальну власність - 159,1 млн. гривень.

1.2. Внести зміни до інших законодавчих актів з метою відновлення соціальних гарантій для працівників та пенсіонерів галузі, що існували на 01.12.2014 р, а також зняття мораторію на соціальні стандарти та забезпечення індексації заробітної плати на рівень інфляції.

1.3. Забезпечити для вугільних підприємств всіх форм власності своєчасний розрахунок на Енергоринку та погашення боргів за спожиту вугільну продукцію і електроенергію.

1.4. Забезпечити виконання вимог чинного Законодавства, Генеральної та Галузевої угод з трудових і соціальних гарантіях, що є предметом діючого галузевого колективного трудового спору.

2. Провести найближчим часом за особистою участю Прем'єр-міністра України Всеукраїнську нараду представників шахтарських колективів з розгляду ситуації, що на зараз склалася у вугільній галузі та вжиття заходів щодо її стабілізації.

3. Відновити діяльність Координаційної ради з питань врегулювання кризової ситуації у вугільній промисловості під головуванням віце-прем'єр-міністра України, відповідального за роботу паливно-енергетичного комплексу.

 

Укруглепрофсоюз

 

IMG 3525