ОСО

 

Головне питання соціальної справедливості є забезпечення для громадян рівних можливостей. Про це заявив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий під час виступу на Всеукраїнському форумі «Нові виклики та можливості розвитку України в рамках асоціації з Європейським Союзом», що відбувся 20 лютого.

«Це питання надто глобальне для того, щоб в рамках одної дискусії да ще за один день його вирішити, але роль громадськості як раз полягає у тому, щоб привернути увагу всіх в нашої країні – і влади, і громадських організацій до того, яким є сьогодні стан забезпечення соціальної справедливості і рівних можливостей в Україні, що ми маємо робити, щоб змінити ситуацію на краще, - зазначив профспілковий лідер. – Цілком зрозуміло, що ми як профспілки, які опікуються ситуацією у сфері праці, насамперед приділяємо особливу увагу і ставимо на широке обговорення питання зайнятості населення. Чи може бути справедливим суспільство, якщо не кожний, хто може і хоче працювати, забезпечується робочим місцем, коли понад 2 млн. громадян в Україні є безробітними, практично не маючи можливості реалізувати свій трудовий потенціал і своє право на трудову діяльність?»

Григорій Осовий також наголосив на тому, що навіть ті, хто має можливість працювати не мають можливості отримувати за свою працю гідну її оплату. Це питання стає все більш актуальним особливо в умовах замороження заробітної плати, падіння національної грошової одиниці та погіршення рівня життя. Україна по рівню мінімальної і середньої заробітної плати знаходиться зараз на останьому місці не тільки у Європі, але і на пострадянському просторі. І це країна з потужним трудовим, науковим та промисловим потенціалом! Тому профспілки вимагають забезпечення реалізації принципу соціальної справедливості»

«Несправедливим є і намагання позбавити працівників права на належне соціальне страхування, щоб відтворювати свій трудовий потенціал, - підкреслив Голова ФПУ. - Звичайно, не є справедливим і те, що в Держбюджеті нашої країни вдруге поспіль не закладаються кошти на охорону праці. До того ж, вперше за десятиліття працівників лишають права на санаторно-курортне лікування та оздоровлення, а дітей і студентів – на літне і профілактичне оздоровлення».

Тому, коли ми говоримо про соціальну несправедливість, сказав Григорій Осовий, ми фокусуємо увагу, перш за все, на сферу праці. Він проінформував, що спільно з Міністерством соціальної політики профспілки провели масштабну роботу по виявленню зон соціальної несправедливості. Як підсумок цієї роботи була схвалена Дорожня карта дій з подолання дискримінації та соціальної несправедливості у сфері праці.

«Але влада змінюється, уряди змінюються, а Дорожня карта залишається лише побажанням, яке не реалізується і поки ми не бачимо прагнення до її реалізації, - зазначив профспілковий лідер. – Уряд говорить про жорсткі вимоги МВФ, але профспілки все ж прагнуть продовження реальної співпраці з партнером по соціальному діалогу на користь інтересам людини праці. Такий діалог має получити новий поштовх у зв’язку з підписанням Угоди про асоціацію України і ЄС, тому що вона відкриває нові перспективи для досягнення цивілізованих, європейських соціальних стандартів, формування правової, демократичної держави. Профспілки вітають таку роботу, яка буде проводиться в рамках реалізації Угоди про асоціацію».

Григорій Осовий також повідомив, що під час перебування української профспілкової делегації в Брюсселі з європейськими структурами досягнуто договореності, що українська частина Громадянської платформи Україна – ЄС вже ближчим часом запрацює і буде проводити громадський контроль за реалізацією Угоди про асоціацію.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ