Изображение 1003

17 cічня в Інформагенції УНІАН журналістам був представлений детальний аналіз урядового законопроєкту «Про працю» та оголошена непримиренна позиція профспілок стосовно послідовного захисту трудових прав працюючих.

Головою ФПУ Григорієм Осовим було наголошено, що профспілки, попри ствердження окремих можновладців та чиновників, не проти реформ, зокрема, у сфері праці. А навпаки, - вдосконаленням системи трудових відносин в Україні профспілки разом з фахівцями в сфері трудового права та в дусі соціального партнерства займаються вже не один десяток років поспіль. Тому, ми впевнені: трудове законодавство потребує подальшого розвитку, але не знищення всього, що вже було напрацьовано і досягнуто нашою країною, зокрема, за роки незалежності.

Изображение 1090

На переконання профспілок, Трудовий кодекс – це конституція для мільйонів українців працездатного віку, тому зміни до законодавства про працю мають відбуватись "зі знаком плюс" та забезпечувати людині гідні умови праці.

На жаль, те, що запропоновано у законопроекті «Про працю» діючим Урядом, є не прийнятним. Чисельні експерти з трудового права та фахівці міжнародних організацій, вже охрестили цей документ антинародним. Чому? Здебільшого, через те, що він робить працівника повністю беззахисним перед роботодавцем та перетворює його роботу фактично на рабський труд.

Изображение 1054

Заступник голови Атомпрофспілки, член робочої групи з підготовки проекту нового Трудового Кодексу Павло Прудніков зробив ретельний аналіз урядового законопроекту про працю, висновком чого стало необхідність відкликання зазначеного документу з Верховної Ради, та розробка іншого документу. (Презентація додається).

Окремо зазначалось, що згаданий законопроект суперечить  ратифікованим Україною Конвенціям МОП та фактично порушує права людини. Він є відходом від європейських цінностей та тієї практики, що існує у сфері трудових відносин.

Изображение 1041

За оцінкою Голови Федерації професійних спілок транспортників України  Вадима Бубняка, законопроект «Про працю» розроблений непрофесійно та загрожує працівникові позбавленням трудових прав. Профспілка, як правозахисна організація, не може такого допустити. Тому ми пропонуємо – перемовини з соціальними партнерами та спільна робота над удосконаленням трудових відносин в Україні. У протилежному випадку – профспілки рішуче налаштовані не допустити знищення трудового потенціалу країни і у подальшому захищати права працюючих.

Изображение 1036

Журналістам було оголошено про наміри 30 січня ц.р. в усіх трудових колективах провести зібрання у форматі Віче, де буде обговорено дії спілчан у випадку подальшого просування негативних законодавчих змін  та ігнорування прав працюючих.

Відеозапис прес-конференції додається.

Прес-центр ФПУ