1f4e7f2d28bdf98e5ae2e35ad113d6f30643043b

Профспілка металургів і гірників України вже тривалий час протистоїть докорінній зміні національного трудового законодавства. На нашу думку, заміна діючого Кодексу законів про працю будь-яким альтернативним документом неоліберального характеру, орієнтованим на потреби виключно роботодавців, призведе до соціально вибуху та негативних наслідків для економіки, оскільки буде втрачено головний її ресурс – людський потенціал.

Це питання було одним із центральних і на Конференції ПМГУ, що відбулася в грудні 2022 року. У число її підсумкових документів увійшло Звернення до представників державної влади, в якому Профспілка запропонувала разом зі сторонами соціального діалогу напрацювати такий Кодекс про працю, який би відповідав положенням Конституції України, враховував норми міжнародного права, забезпечував гідну працю, сприяв збереженню і розвитку трудового потенціалу України, формував соціально-економічну політику, орієнтовану на людину праці.

На початку нового року на Звернення отримано відповідь. У ній Міністерство економіки України інформує нас про попередню роботу над проєктом Закону України «Про працю», у тому числі – про опрацювання більше 400 пропозицій та продовження консультацій із зацікавленими органами та соціальними партнерами, і висловлює Профспілці вдячність за увагу до ініціатив Уряду щодо оновлення законодавства про працю, за наші пропозиції та зауваження.

Заступник голови ПМГУ Богдан Оверковський зазначає: «Безперечно, така відповідь є  проявом ділової ввічливості, однак – лише частково. З практичної точки зору ми можемо зробити з неї принаймні два висновки. Перший: законотворці все ж тримають руку на пульсі громадської думки і не ігнорують факт існування профспілкового спротиву неоліберальним реформам у сфері праці. І другий: ПМГУ необхідно продовжувати активну роботу з відстоювання ключових трудових прав і гарантій для працюючих українців – у неї є перспективи. Адже, нагадаю, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2022 року №1148-р затверджено План заходів з опрацювання нормативно-правових актів Союзу РСР та Української РСР (Української СРР) з метою визначення положень, які доцільно інкорпорувати до законодавства України. Цим Планом, зокрема, передбачені терміни проведення аналізу зазначених актів: протягом грудня 2022 – квітня 2023 року. З урахуванням отриманих у його підсумку аналітичних даних Мінекономіки доручено до 1 квітня 2023 року розробити новий, актуальний проєкт Трудового кодексу України».

Профспілка металургів і гірників України