3889-36485-21-sivertime-chernigov-politika

 

Коментар заступника Голови ФПУ Сергія Українця:

– Трудовий кодекс – це довгоочікуваний документ. Робота над остаточною редакцією законопроекту тривала протягом останніх двох місяців. Він вже зареєстрований у ВР за № 1658 і попередньо підтриманий як профспілками, так і роботодавцями, Міністерством соціальної політики, а також 4 лютого членами Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Виступаючи на цьому засіданні я привернув увагу народних депутатів до того, що профспілки на етапі опрацювання нового ТК запропонували гармонізувати його з нормами міжнародного трудового права, які прописані у Конвенціях Міжнародної організації праці, а також у Статуті МОП.

Наприклад, в жодному попередньому проекті ТК не було визнано, що праця не є товаром, а це один з фундаментальних принципів сучасного трудового законодавства. Далі - принцип обов’язкової оплати за будь-яку виконану працю, в нашому нині діючому законодавстві поки що допускаються норми, коли праця не завжди оплачується. Наступне - принцип рівної оплати за однакову працю, ким би вона не була виконана, а також свобода на об’єднання, гарантування права на страйк і такі непорушні речі як принцип верховенства права, відповідно до якого людина, її права і свободи визнаються найвищими цінностями і визначають зміст діяльності держави.

Всього ми запропонували понад тридцять таких базових принципів для включення до нового ТК і народні депутати під час засідання Комітету нас підтримали.

Головним для профспілок є те, щоб у трудовому законодавстві були чітко визначені права усіх сторін трудових взаємовідносин. Норми мають бути виписані таким чином, щоб працівник був максимально захищеним, в тому числі завдяки діяльності профспілок.

Переконаний, що новий Трудовий кодекс має стати надійним і ефективним інструментом захисту трудових прав працівників.

Закликаю членські організації ФПУ, представників Всеукраїнських профоб’єднань, профспілки всіх рівнів протягом наступних п’яти-шести днів як найактивніше попрацювати над текстом цього важливого законопроекту, який по суті повинен стати трудовою Конституцією (текст проекту Трудового кодексу додається).

Ваші зауваження і пропозиції до законопроекту про Трудовий кодекс України (№ 1658) просимо надсилати до 11 лютого ц.р. за електронними адресами: E-mail: fpsu@fpsu.org.ua, або: tubelec@fpsu.org.ua.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ