IMG 7208

У Клубі Кабінету Міністрів України відбулась інформаційно-консультативна зустріч представників профспілкових об’єднань України з віце-прем’єр-міністром України – міністром культури України В’ячеславом Кириленком.

Метою зустрічі стало обговорення вимог, висунутих СПО об’єднань профспілок до Уряду, і спрямованих на покращення рівня життя та добробуту працівників, а також у зв’язку з ухваленим профспілковими об’єднаннями України рішенням про вступ у колективний трудовий спір із Кабінетом міністрів України та роботодавцями.

Від урядової сторони у зустрічі взяли участь Віце-прем’єр-міністр України-міністр культури України В’ячеслав Кириленко, Міністр соціальної політики України Павло Розенко та його заступники, голова Національної служби посередництва і примирення Олександр Окіс, заступник Міністра фінансів України Роман Качур, Голова Державної служби України з питань праці Роман  Чернега, керівництво і представники об’єднань організацій роботодавців і СПО об’єднань профспілок.

IMG 7223

У своїх виступах керівники СПО об’єднань профспілок наголосили на тому, що Уряд допускає порушення законодавства про працю та положення чинної Генеральної угоди на 2010-2012 роки стосовно встановлення гідних соціально-економічних умов праці.

Керівник СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий, зокрема зазначив, що різке погіршення соціально-економічного становища працівників, відсутність реального соціального діалогу протягом тривалого часу, не реагування належним чином на профспілкові пропозиції, в т.ч. і законодавчі, призвело до прийняття рішення СПО об’єднань профспілок 27 квітня ц.р. про вступ профспілок до колективного трудового спору з Кабінетом міністрів України та роботодавцями, що передбачає закон України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».

IMG 7234

На звернення Віце-премєра В.Кириленка до Голови НСПП про реєстрацію трудового спору, О.Окіс повідомив, що жодних застережень щодо його реєстрації немає і офіційно цей спір буде оформлено сьогодні – 30 квітня.

Г.Осовий у подальшому своєму виступі висловив сподівання, що примирна комісія щодо врегулювання колективного трудового спору буде сформована у відведенні законодавством терміни і що вимоги профспілок будуть розглянуті і знайдуть своє вирішення в установленому законом порядку і стануть добрим підґрунтям, щоб включити окремі позиції до проекту нової Генеральної угоди.

IMG 7240

У ході зустрічі сторони розглянути усі пункти профспілкових вимог та висловили своє бачення стосовно шляхів вирішення зазначених проблем.

Обґрунтовуючи позицію профспілок заступник керівника СПО об'єднань Сергій Кондрюк зазначив, що всі вимоги профспілок сформовані відповідно до Конституції України та чинного законодавства і імплементованних в Україні Конвенцій МОП. Він зазначив, що профспілки будуть максимально використовувати усі передбачені законом засоби для досягнення реалізації своїх вимог, - і це не тільки масові акції протесту, а також судові позови, звернення до міжнародних інституцій тощо.

IMG 7242 123

Аргументуючи профспілкову позицію, на зустрічі також виступили члени СПО, керівники всеукраїнських профспілок: Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України - Василь Мойсюк, Всеукраїнської незалежної профспілки працівників транспорту – Віктор Гербеда, Профспілки працівників зв’язку України - Микола Стародуб, Профспілки авіабудівників України - Ярема Жугаєвич та ін.

Сторони проводитимуть подальший розгляд профспілкових вимог у форматі примирних процедур.

IMG 7210

ІАЦ