11289837 986901471343729 73617357 n

2 липня відбулось чергове засідання примирної комісії з вирішення колективного трудового спору (конфлікту) між Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та Кабінетом Міністрів України.

Предметом розгляду сьогоднішнього засідання стали одні з найболючіших для всього населення країни та профспілок питання, а саме

- підвищення мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, посадового окладу (тарифної ставки) працівників першого тарифного розряду ЄТС;

- проведення індексації грошових доходів населення;

- погашення заборгованості з виплати заробітної плати.

Проте, надані пропозиції Кабінетом Міністрів України щодо можливості підвищення державних соціальних стандартів та гарантій, не були узгоджені в Стороні Кабінету Міністрів України.

У зв’язку з цим, представникам Сторін так і не вдалось віднайти взаємоприйнятного рішення з цих питань.

Тому СПО об’єднань профспілок, вимушений затребувати від Сторони Кабінету Міністрів України в максимально короткі терміни надання інформації (починаючи з січня 2014 року та відповідно до запропонованих сценаріїв підвищення державних соціальних стандартів та гарантій у 2015-2016 роках) щодо зміни:

- частки податку з доходів фізичних осіб в структурі надходжень до державного бюджету;

- частки заробітної плати в собівартості продукції (операційних витратах);

- рівня бідності населення;

- структури доходів населення в розрізі: доходи від трудової діяльності та соціальні трансферти (пенсії, соціальні допомоги, субсидії тощо);

А також інформацію щодо кількості кримінальних справ порушених відповідно до статті 175 Кримінального кодексу України (в частині невиплати заробітної плати), доведених справ до судового розгляду й прийняття судом рішень по суті, починаючи з 1 березня 2014 року.

11696858 986901448010398 982897484 n

Враховуючи вищевикладене СПО об’єднань профспілок висунув ультиматум стосовно вироблення консолідованої позиції безпосередньо Кабінетом Міністрів України (а не уповноваженими особами на представництво інтересів від центральних органів виконавчої влади, які фактично не приймають рішення) під час засіданні 8 липня ц.р. відносно трактування можливості підвищення основних державних стандартів та гарантій. Лише за такої умови профспілкова Сторона погодиться на розгляд пропозицій з метою вирішення вимог.

Однак, у разі неприйняття Урядом зазначеного рішення, СПО об’єднань профспілок залишив за собою право діяти в інший спосіб, що передбачений законом.

IMG 2070

Управління соціального діалогу та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ