IMG 2062

Виступ заступника Голови Спільного представницького органу об’єднань профспілок, Голови Профспілки працівників НАН України Анатолія ШИРОКОВА:

- Шановні друзі! Могутня хвиля Революції гідності винесла до влади «вчорашніх», які стали «сьогоднішніми». Але чи стали ми жити краще, чи втілюються в життя ідеали Майдану? На жаль, ні.

Для себе я попередню владу характеризую як владу бандитів, які гадали, що вони прийшли назавжди. Ви пам’ятаєте і лозунги останньої виборчої кампанії – «Жити по-новому!» Ми й стали ми жити по-новому, але не краще. Прикриваючись правильною проєвропейською патріотичною риторикою, влада включає до своїх опонентів і профспілки, нібито вони «посіпаки» Кремля. Це брехня!

В умовах фактичної війни політику соціально-економічної сфери нинішньої влади можна охарактеризувати як політику справжнього мародерства. Вони розуміють, що дистанція між «майданами» скорочується, і що може бути надзвичайно «жарка» осінь.

Те, що твориться у соціальній сфері, якщо взяти бюджетників, три роки поспіль не росте ставка ані І розряду, а відтак і вся зарплата в бюджетній сфері заморожена.

А з іншого боку, шалена інфляція. Згадаймо 2009 рік. Тоді теж була інфляція, але тарифи тоді не росли. І в страшному сні важко було уявити той наступ на пенсіонерів, які почав нинішній Уряд. Особливо на працюючих. Немає жодної країни в світі, де б з працюючої людини – пенсіонера – знімали 15%, не називаючи це податком. Тобто пенсія встановлюється у розмірі 85%. Що можна сказати по відношенню до такої влади? ГАНЬБА!

І третій блок питань – тарифна політика. Брешуть в Уряді, коли посилаються на вимогу МВФ підвищити тарифи для одержання кредитів. Справжня вимога МВФ – економічно обґрунтовані тарифи. Створена робоча група, яка засвідчила, що те, що робиться з тарифами – це абсурд. Якщо згадати виступ Арсенія Яценюка у 2013 році, коли він паплюжив тодішню владу і переконував, що газу внутрішнього видобутку лише трішки не вистачає на потреби житлово-комунального господарства і людей. Це 70 доларів за 1 тис. кубометрів. Так що змінилося з того часу? Так працює нинішня влада.

Дорогі друзі, ми всі усвідомлюємо, що якщо нас буде одна тисяча, буде одна реакція влади, десятки тисяч – інша, сотні тисяч – буде чергова революція. Будемо готуватись до тієї революції, якщо влада не візьме до тями, що Профспілки – сила! Хай живуть Профспілки України!

ІАЦ