picturepicture13833 40002

 

Тоді, коли одесити і гості «перлини біля моря» відзначали День міста, майже 20 осіб у цивільному зробили спробу захоплення Клінічного санаторію «Лермонтовський» ЗАТ «Укрпрофоздоровниця».

 

Вони незаконно проникли на його територію і спробували в агресивній, грубій формі завадити процесу лікування, реабілітації та оздоровлення пацієнтів. Правове свавілля тривало більше трьох годин. І зупинити його, швидше за все, змогло лише те, що на захист народного санаторію встали не тільки його персонал і пацієнти, а й прибули на місце події представники ЗМІ та територіальної Самооборони Одеси.

«Напередодні з Міністерства юстиції мені надіслали листа, - розповів директор санаторію Дмитро Антіпов. – Де повідомили, що створено ще одне підприємство з тією ж назвою - «Санаторій «Лермонтовський». І що протягом трьох днів я й мої співробітники повинні звільнити приміщення, оскільки новим підприємством керуватиме новий директор. Я вважаю це рейдерським захопленням».

Сьогоднішня подія – це не перша спроба рейдерського захоплення профспілкового санаторію, в якому щорічно проходять лікування та реабілітацію понад 5000 пацієнтів, у тому числі учасники АТО, трудящі різних галузей і регіонів України. Тільки з 2012 року в санаторії відкрито два нових відділення, розширено штат до 250 працівників. Також оновлено 30% медобладнання, придбано апарат УЗД, рентгенобладнання.

Однак, на санаторій на початку цього року «поклало око» Міністерство юстиції України. Чиновники не знайшли нічого кращого, ніж спробувати відібрати у профспілок їх санаторій, лобіюючи своє прагнення у вищих ешелонах влади. Інакше як ще пояснити той факт, що, згідно з розпорядженням Кабінету міністрів України від 21 січня 2015 р. нерухоме майно «Лермонтовського» було забране у «Укрпрофоздоровниці» і передано у власність Мін'юсту. Більш того, Міністерство юстиції вже створило своє власне підприємство з назвою «Санаторій «Лермонтовський».

Коли керівництво профспілкового санаторію «Лермонтовський» поцікавилося на підставі яких документів проводиться інвентаризація, то члени інвентаризаційної комісії пред'явили лише наказ Мін'юсту про проведення інвентаризації підприємства «Санаторій «Лермонтовський». Але варто зазначити, що в наказі Мін'юсту йдеться про проведення інвентаризації майна саме в їх «Санаторії «Лермонтовський», а не в дочірньому підприємстві «Клінічний санаторій «Лермонтовський» ЗАТ «Укрпрофоздоровниця». На території профспілкового санаторію підприємство створене Мін'юстом ніколи не знаходилося. До того ж, рішенням Господарського суду Одеської області від 21 серпня 2015 р. був залишений без розгляду позов Мін'юсту до «Укрпрофоздоровниці» і «Клінічний санаторій «Лермонтовський» про визнання за їхнім підприємством право на профспілкову власність. Таким чином, суд підтвердив право на майно цього лікувально-оздоровчого закладу саме за профспілковим санаторієм.

Як розповів Дмитро Антипов, Клінічний санаторій «Лермонтовський», вже погасив усі заборгованості і почав приносити прибуток. І ось саме зараз, коли санаторій почав працювати майже на повну потужність, Мін'юст, пропонуючи свою допомогу, хоче його просто захопити. За всіма цими діями Мін'юсту недвозначно проглядається намір відомства здійснити переділ власності, перевівши санаторій на держбаланс з його подальшою приватизацією. Таким чином, прикриваючись красивими фразами про якусь незрозумілу доцільність просто, як кажуть у народі, нахабно хочуть забрати у шахтарів, металургів, вчителів, лікарів, воїнів АТО їхнє право на лікування і реабілітацію (здебільшого на пільгових умовах) та віддати це право «якомусь дядьку».

Але, як підкреслив директор «Лермонтовського» Дмитро Антипов, і трудовий колектив, і пацієнти санаторію готові твердо відстоювати свої законні права.

 

Прес-центр ФПУ