ЛЕРМ

Хто і чому хоче відібрати у народу санаторій «Лермонтовський»?

Поета Михайла Юрійовича Лермонтова підло вбили на дуелі. Профспілковий санаторій «Лермонтовський» в Одесі намагаються підло вбити шляхом судових процесів та рейдерських захватів. Незважаючи на всю міць та нахабство тих, хто це дуже хоче зробити, «Лермонтовський» тримається. Але його колективу, всім, хто проходить тут лікування, оздоровлення та реабілітацію, вкрай потрібна допомога в боротьбі не тільки за право лікувати та лікуватися, але навіть за право жити.

У чому сіль?

Клінічний санаторій «Лермонтовський» було створено в 1914 році групою видатних лікарів Одеси в курортній частині міста поряд з морським узбережжям у зв’язку із клінічно доведеною унікальністю мікроклімату. За радянських часів в 1960 році санаторій разом з іншими санаторно-курортними закладами було передано загальносоюзним профспілковим організаціям з метою розвитку та створення умов як для лікування, так і реабілітації сердцево - судинних хвороб.

А тепер увага: за період з 1960 по 1991 роки тут було введено в експлуатацію 4 корпуси, їдальню та покращено повноцінне функціонування санаторію у якості оздоровниці. Прохання запам’ятати ці факти, бо вони нам ще будуть потрібні, коли мова зайде про зазіхання з боку чиновників на народну власність. Після розпаду СРСР Федерація профспілок України з метою спеціалізованого використання майна профспілкових санаторієв створила ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», акціонерами якого стали Федерація профспілок України та Фонд соціального страхування від тимчасової втрати працездатності.

ЛЕРМ1

В 2002 році було оформлене свідоцтво про право власності на будівлі та споруди санаторію на ЗАТ «Укрпрофоздоровниця». До 2011 року нерухоме майно «Клінічний санаторій «Лермонтовський» знаходилось у власності ПрАТ «Укрпрофоздоровниця». Але… Чотири роки тому попередня влада, а саме близьке оточення Януковича звернуло увагу на землю санаторію. Саме цей ласий шматочок з видом на море сподобався комусь з тих панів. А, як відомо, у ті часи люди Януковича не церемонилися. Вони знайшли такого себе суддю Меденцева, який намалював потрібне рішення Одеського господарського суду, за яким всі будівлі і споруди треба було віддати.

Таким чином рішенням Господарського суду Одеської області від 9 грудня 2011року було скасовано правовстановчі документи ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» на будівлі та споруди санаторію та визнано право власності за державою в особі Фонду Державного майна України. Це рішення приймалось з грубим адміністративним тиском з боку адміністрації президента Януковича та його безпосереднього оточення, із численними порушеннями, без врахування інвентаризаційних даних на нерухоме майно, в наслідок чого було прийняте рішення про визнання права власності за державою на майно, яке суттєво відрізняється від фактичного.

До речі, Меденцев зараз у розшуку за порушення присяги судді та інші кримінальні злочини (!). А вказане рішення суду не виконувалось у зв’язку із суттєвими невідповідностями. Більш того, вони досі не зареєстроване (!). Але це не заважає претендувати на власність санаторію. Але все по порядку. Тоді, при «попередниках» сьогоднішньої влади, все йшло до того, що, не зважаючи на супротив трудового колективу санаторія, його би, як кажуть, «віджали». Але відбулась Революція гідності та відомі події, що з нею пов’язані. У колективу зразу ж зявилась надія на справедливе вирішення питання.

Але, як виявилось, на місце старих претендентів на народне майно прийшли нові. І хто? Міністерство юстиції, саме ті, хто мав би боротися з корупцією, соціальною та правовою несправедливістю. Нові чиновники перехопили «тему Януковича» і намагаються, cпираючись на старі та нові судові рішення, здійснити рейдерський захват «Лермонтовського». Так, з самого початку 2015 року окремі посадові особи Кабміну почали здійснювати системні заходи, спрямовані на заволодіння майном профспілкових організацій та ПрАТ «Укрпрофоздоровниця». Не зважаючи на те, що держава ще не набула право власності на вказане майно, так як судове рішення не було зареєстроване, КМУ приймає розпорядження за №52 р від 25.01.2015 року «Про віднесення нерухомого майна санаторію «Лермонтовський» у м. Одесі до сфери управління Міністерства юстиції», згідно якого «з метою реалізації соціальної функції держави в частині створення умов для реабілітаційного лікування і оздоровлення працівників системи органів юстиції, Державної пенітенціарної служби, Державної архівної служби, у тому числі тих працівників та членів їх сімей, які переміщуються з тимчасово окупованої території України (Автономної Республіки Крим та м. Севастополя) та районів проведення антитерористичної операції (Донецької і Луганської областей), а також учасників антитерористичної операції віднести будівлі та споруди санаторію «Лермонтовський» по пров. Лермонтовському, 2, у м. Одесі за переліком згідно з додатком до сфери управління Міністерства юстиції для забезпечення ефективного використання цього майна за цільовим призначенням».

Зазначимо відразу: вказане розпорядження було прийнято з грубим порушенням норм чинного законодавства, майно передано у відання Мінюсту без його попередньої реєстрації за державою та з грубим порушенням встановленого порядку передачі об’єктів права державної власності, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 21 вересня 1998 року N 1482. Згідно абз. 4 п. 5 Положення про порядок передачі об’єктів права державної власності пропозиції щодо передачі об’єктів права державної власності, яка здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погоджуються ініціатором передачі з підприємством - у разі передачі закріпленого за ним на праві господарського відання (оперативного управління) майна.

ЛЕРМ2

Як вже було зазначено вище, будівлі та споруди Санаторію «Лермонтовський», що розміщені за адресою: 65014, м. Одеса, пров. Лермонтовський, 2, належать ПрАТ та закріплені ним за Дочірнім підприємством «Клінічний санаторій «Лермонтовський» ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» на праві господарського та оперативного відання, з огляду на що проект спірного розпорядження підлягав обов’язковому погодженню із санаторієм. Більш того, ані ПрАТ, ані дочірнє підприємство не надавали жодного дозволу та взагалі до певного часу не знали про намір передати майно санаторію «Лермонтовський» до сфери управління Міністерства юстиції України.

Але Міністерство юстиції у своєму бажанні відібрати майно санаторію рухається ще дальші. Воно, незаконно, без відповідної державної реєстрації, не маючи прав на майновий комплекс, створило на його базі державне підприємство «Санаторій «Лермонтовський». В свою чергу наказом Міністерства юстиції України було передбачено проведення інвентаризації основних засобів та інших необоротних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, коштів у розрахунках та інших статей балансу державного підприємства «Санаторій «Лермонтовський».

ЛЕРМ7

А зараз ще декілька вражаючих фактів. Майно «Лермонтовського» якимось чином належить Міністерству юстиції, але належним чином досі не оформлено Фондом держмайна. Рішення приймає суддя Шарат, який переведений з Криму, і якому через кілька місяців належить процедура затвердження Верховною Радою в довічний статус судді. А тепер, увага: документи на подання йому готує Міністерство юстиції (!).
А люстрацією суддів повинен знову-таки займатися один з департаментів Міністерства юстиції. Вам ще потрібні коментарі?

Хвилі загострень

Першу спробу заволодіння рухомим та нерухомим майном санаторію було здійснено 30 січня 2015 року. На територію «Лермонтовського» з’явився новопризначений директор державного підприємства і почав виганяти працівників із робочих місць, вимагаючи передання йому бухгалтерські звітності, доступу до рахунків і майна тощо, не зважаючи на те, що він є керівником зовсім іншого підприємства. Після втручання громадськості та ЗМІ вказана особа разом із членами його комісії залишили територію санаторію.

Додамо, що в подальшому реєстрація права власності за Міністерством юстиції України, була проведена без здійснення інвентаризації, без визначення повного переліку та технічних характеристик об’єктів, що були їм передані на підставі розпорядження КМУ. Кабінет Міністрів України здійснив передачу, в порушення порядку передачі майна, та не здійснивши, при цьому реєстрації права власності за державою взагалі.

І це при тому, що ухвалою Приморського районного суду міста Одеси від 10 грудня 2014 року у справі   № 522/23682/14-ц було накладено арешт та заборонено відчуження або обтяження будь-яким способом та будь-яким іншим особам нерухомого майна Дочірнього підприємства «Клінічний санаторій «Лермонтовський» ЗАТ «Укрпрофоздоровниця».

Маючи доступ до адміністрування реєстру посадові особи Мінюсту фактично вчинили злочин, внісши до реєстру відомості всупереч забороні суду. Щодо дій державного реєстратора А.О.Бабич про вчинення реєстрації права власності за Міністерством за наявності чинної, не оскарженої заборони Приморського районного суду м. Одеси, санаторієм було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення. Матеріали кримінальної справи знаходяться у Приморському УМВС України в Одеській області. На сьогоднішній день, державного реєстратора звільнено з займаної посади.

У той же час за допомогою неправосудних ухвал в порядку забезпечення позову, міністерство юстиції намагається спочатку виявити все рухоме майно підприємства, а потім на нього заявити свої вимоги, здійснивши таким чином не лише протиправне заволодіння нерухомим майном, а й усім лікувальним комплексом, який придбавався за кошти профспілок, та на які а ні у ФДМУ, а ні у Мінюсту не має жодних прав.

ЛЕРМ4

В санаторії досі пам’ятають про події 2 вересня, коли в «Лермонтовському» стався конфлікт колективу з співробітниками Мін'юсту, що спробували провести інвентаризацію здравниці
За словами співробітників санаторію, тоді на територію підприємства прибули кілька десятків міцних чоловіків, які закрили доступ на територію санаторію його співробітникам і пацієнтам. Трудовий колектив «Лермонтовського» негайно підняв тривогу: на підприємстві відбувається рейдерський захват.
Візитери пред'явили посвідчення співробітників Державної виконавчої служби - правда, чомусь, Київського району Одеси. За їхніми словами, вони прибули на територію «Лермонтовського» для того, щоб провести опис майна підприємства за санкції Господарського суду Одеської області. Юристи «Лермонтовського», прибувши на місце подій, констатували, що термін дії ухвали суду, який давав держвиконавцям право провадити опис, вже закінчився. Більше того, згодом з'ясувалося, що простроченими є також посвідчення особи принаймні частини співробітників виконавчої служби.

Тим часом на місце подій стягувалися працівники санаторію, його пацієнти, жителі навколишніх будинків, представники ЗМІ. Під тиском обставин державні виконавці зволіли ретируватися і залишили територію санаторію. Депутат Одеської міськради Георгій Селянин переконаний: події 2 вересня є частиною загального плану по захопленню санаторію, що представляє собою вкрай привабливий для будь-якого забудовника ділянку землі. За словами Селянина, в останні роки мала місце не одна подібна спроба, а зараз найбільш активні дії пов'язані з намірами Міністерства юстиції отримати санаторій в своє розпорядження, відібравши його у нинішніх власників - «Укрпрофоздоровниці». «Ми робимо все, щоб зробити забудову санаторію неможливою, і за рахунок цього зменшити інтерес рейдерів до даного підприємства, - пояснює Георгій Селянин. - Нам вдалося добитися, щоб територія санаторію на Генеральному плані була позначена як парк, крім того, Одеський міськрада підтримала моє рішення рекомендувати надати санаторію статус пам'ятника садово-паркового мистецтва. Так що з боку міста зроблено все: тепер слово за обласною радою та облдержадміністрацією ».

Чому «аргументи» Мінюсту не аргументи?

Характерно, що Міністерство юстиції здійснює свої атаки на «Лермонтовський», посилаючись на рішення 60-х років часів радянської влади і Верховної Ради перших років незалежності України, в яких нерухоме та рухоме майно передавалося в управління профспілкам, вимагає його повернення в держвласність. Уточнимо. З нерухомим зрозуміло - будівлі і споруди, як були на своїх місцях, так там і залишилися. А ось з рухомим майном питання. По передачі 60-х років минулого сторіччя передавалися тапчани для пляжу, ліжка, постільна білизна, медичне обладнання і т.д., на які тепер претендує Мінюст. І це здавалося б логічним, якщо не враховувати той факт, що вищеперелічені найменування були вироблені в 60-х або раніше роках. Хто може собі уявити тапчани, ліжка, постільна білизна і т.д. віком понад 50-ти років?

ЛЕРМ6

Ось тут починається найцікавіше. Мін'юст розуміючи, що працювати їм в новоствореному ДП «Санаторій Лермонтовський» власне нічим (весь старий інвентар давно не придатний і списаний), придумує афери, аналогів якої немає, не тільки в нашій країні, ми думаємо, але й за її межами. Мін'юст подає до суду, щоб привласнити собі ще й рухоме майно Дочірнього підприємства «Клінічний санаторій« Лермонтовський » ЗАТ «Укрпрофоздоровниця »(мається на увазі: медичне обладнання, меблі, м'який інвентар, автотранспорт, вироби мед призначення). Хочемо зауважити, що все перераховане вище знаходиться на балансі Дочірнього підприємства «Клінічний санаторій «Лермонтовський» і купувалося їм за кошти, отримані в результаті ведення своєї господарської діяльності (надання санаторно-курортного та відновлювального лікування) і куплено було після 60-х років XX століття. Виникає питання: це в якому законодавчому Акті нашої держави дозволено привласнення однією юридичною особою майна іншої юридичної особи, придбаного за власні кошти

У той же час, заступник головного лікаря Держпідприємства «Санаторій «Лермонтовський» Ілля Лубашев вважає, що відчуження «Лермонтовського» і продаж його" Укрпрофоздоровниці «були проведені незаконно.
«Продавалася державна власність, - зазначив він. - Ми збиралися провести законну інвентаризацію в санаторії «Лермонтовський», але пан Антипов стверджує, що їх збирають незаконно виселити». Ілля Лубашев заявив, що у Міністерства юстиції є план розвитку санаторію «Лермонтовський» до 2025 року. Вони збираються проводити ремонт фасадів і закуповувати нове обладнання. Він додав, що співробітники санаторій не будуть звільнені. Їх запросять назад зайняти свої місця. За його словами, державне підприємство не може зараз отримати ліцензію на діяльність, так як їх територія зайнята «Укрпрофздравницею».

Але ці його слова не витримують ніякої критики. Доречи, адвокат клінічного санаторію «Лермонтовський» Ілля Халдай впевнений, що держава намагається захопити територію. «Державне підприємство «Санаторій «Лермонтовський», в якому зараз три особи, створене для того, щоб провести захоплення. Ніхто не виділятиме грошей на цей санаторій. Лікарі не хочуть переходити на це «державне підприємство», - заявив він.

Варто відзначити, що санаторій «Лермонтовський» - один з небагатьох діючих санаторіїв, що залишилися в Одесі. Підприємство надає своїм пацієнтам унікальний комплекс реабілітаційно-відновлювальних процедур, в т.ч. для хворих, які перенесли інфаркт і т.п. Санаторій «Лермонтовський» знаходиться на самоокупності і не отримує державного фінансування.

Колектив підприємства із останніх сил намагається уберегти майно санаторію від грабунку з боку держави. Так, державне підприємство не має а ні ліцензії на право здійснення медичної практики, а ні колективу лікарів, а ні обладнання. Лише за минулий рік, в санаторії було оздоровлено понад 3000 осіб. В різні періоди в минулого року в санаторії знайшли притулок понад 500 біженців, учасників АТО та переселенців.

Проте, якщо не вчинити заходів спрямованих на зупинення протиправних спроб заволодіння з боку Мінюсту, санаторій як лікувальний заклад перестане існувати взагалі, та буде фактично привласнений окремими можновладцями.

А може бути вже вистачить потурати свавіллю чиновників Мін'юсту? Може вже пора звернути увагу на цю справу і Президенту України Петру Порошенку, і губернатору Одеської області Михайлу Саакашвілі?

Доречи, одної з дієвих форм звернення до Президента України є електронні петиції. Ви теж можете допомогти рятуванню «Лермонтовського», якщо поставити свою підпис під електронною петицією «Зупинити рейдерське захоплення санаторію «Лермонтовський», що міститься на офіційному інтернет - представництві Президента України за адресою: https://petition.president.gov.ua/petition/4504

Давайте допоможемо народному санаторію разом. Тільки так можна вибороти перемогу над свавіллям та несправедливістю, нахабством та корупцією.

Олексій Петруня

(наш спеціальний кореспондент)

Київ – Одеса – Київ

КОМЕНТАР

Дмитро Антипов: «Намагання Мінюсту відібрати народну власність незаконне та аморальне»

ЛЕРМ8

«Передача санаторію «Лермонтовський» Міністерству юстиції України - це шлях до знищення лікувального закладу і його подальшої приватизації для того, щоб захопити землю і нерухомість санаторію, - каже директор Дочерього підприємства «Клінічний санаторій «Лермонтовський» Дмитро Антіпов. -
Розташування санаторію таке, що ті 10 га землі, які він займає, коштують десятки мільйонів доларів. Ця земля і не дає спокою рейдерам. Це не перша спроба захоплення санаторію. При тому, що за останній рік ми безкоштовно дали дах 600 біженцям, провели лікування та реабілітацію 100 поранених воїнів АТО. У рік санаторій платить близько 6 млн. грн податків. Санаторій повністю себе окупає. Його не треба ні від кого рятувати. Розпорядження Кабміну про передачу «Лермонтовського» Мін'юсту є езаконним, тому що право власності ФГУ на приміщення дуже сумнівні і базуються на корупційному рішенні суду від 2011 року, коли родина Януковича намагалася захопити підприємство.
Ми залишилися в Одесі єдиним санаторієм, профілем якого є лікування серцево-судинних захворювань, Підприємство працює з 1914 року, санаторій пережив всі режими і уряду, переживе і це. А Міністерство юстиції збирається знищити легендарну здравницю. Вони запевняють, що хочуть нас від чогось врятувати, проте 2 вересня, у День міста прийшли із судовими виконавцями і міліцією виганяти лікарів і пацієнтів. Ведеться безліч судів проти нас. Точно так само був «віджатий» санаторій Чувиріне, «Україна», санаторій «Магнолія» і так далі. Цинізм ситуації полягає в тому, що держава займається «віджиманням» для приватних приватизаторів. І це не перший випадок».