IMG 4539

 

До СПО об’єднань профспілок у вересні ц.р. надійшов на погодження проект Закону України «Про колективні договори і колективні угоди», розроблений Мінсоцполітики. Зазначений законопроект було розміщено на сторінці СПО сайту ФПУ та попередньо розіслано членам СПО для визначення їх позиції.

 

Певна частина членів СПО висловила свою позицію щодо законопроекту. Загальна оцінка – проект містить цілий ряд принципових положень, в тому числі концептуальних, які повністю є неприйнятними для профспілок, основні з яких це:

-                    руйнація інституту колективно-договірного регулювання, через заміну Генеральної та територіальних угод соціальними пактами;

-                    необов’язковість змісту колективних договорів та угод;

-                    укладення не репрезентативними сторонами «підгалузевих» угод;

-                    надання роботодавцю права на призупинення дії колективного договору, угоди на невизначений строк;

-                    обмеження строку дії колективних договорів, угод;

-                    необов’язковість укладення колективних договорів тощо.

 

IMG 4544

 

Тому СПО об'єднань профспілок визначив такий законопроект неприйнятним та направив Мінсоцполітики свою позицію (лист додається).

Зокрема СПО об’єднань профспілок зазначає, що чинний Закон України «Про колективні договори і угоди» потребує змін та викладення його в новій редакції, але, на думку профспілкової сторони, запропонований Мінсоцполітики законопроект порушує основні принципи міжнародного права, зокрема Конвенції МОП 98 про застосування принципів права на організацію і ведення колективних переговорів та 154 про сприяння колективним переговорам, а також ст. 22 Конституції України, яка визначає, що «при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав та свобод».

З огляду на вищевикладене та на виконання рішення СПО об'єднань профспілок від 19.10.2015 №26-3 «Про хід роботи з опрацювання проекту Закону України «Про колективні договори і колективні угоди» була створена та працює робоча група СПО об'єднань профспілок з опрацювання профспілкового проекту Закону України «Про колективні договори і угоди», як незалежної альтернативи законопроекту, що був представлений Мінсоцполітики.

Слід зазначити, що відбулося вже 4 засідання та напрацьовано 15 статей законопроекту. Наразі робота триває.

 

IMG 4545

 

Управління соціального діалогу

та колективного-договірного регулювання