1-211

Щойно у Верховній Раді України народні депутати підтримали два надзвичайно важливі для збереження професійно-технічної освіти законопроекти №3831-2 (305 голосів) та №3830-3 (297 голосів).

Завдяки цим проектам закону:

1. Фінансування професійно-технічних навчальних закладів з місцевих бюджетів здійснюватиметься з двох рівнів (3,9 млрд.грн.): Перший рівень – обласний бюджет; Другий рівень - обласні центри.

2. Передбачено можливість часткового фінансування ПТНЗ на надання загальної середньої освіти за рахунок освітньої субвенції (1 млрд. грн.).

3. Повернення субвенції на підтримку підготовки робітничих кадрів(1 млрд.грн. зі стабілізаційного фонду).

4. Вводиться норма, відповідно до якої після передачі в комунальну власність вивільнене майно ПТНЗ може використовуватись тільки для освітньої діяльності. У випадку передачі його в оренду отримані кошти мають надходити тільки до освітнього бюджету.

Нагадуємо, що ФПУ звернулась до вищих посадових осіб та органів державної влади у зв’язку з катастрофічною ситуацією, що склалася в системі професійно-технічної освіти України через прийняття Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік». Профспілки запропонували протягом поточного року продовжити фінансування професійно-технічних навчальних закладів у формі освітньої субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам.

29 січня ц.р. під стінами Кабінету міністрів України та Верховної ради України зібрались із протестом більше тисячі викладачів, майстрів виробничого навчання, членів батьківських та профспілкових комітетів з усієї України.

Мітингуючи зауважували, що прийняті зміни законодавства можуть призвести до руйнації системи профтехосвіти на місцях, значно знизиться підготовка робітничих кадрів, у яких є потреба в регіонах.

Прес-центр ФПУ