ПТУ

 

 

 

Із заявою про мобілізацію працівників профтехосвіти на захист своїх прав з вимогою повернути державне фінансування виступили учасники прес-конференції, яка відбулася 3 березня в інформагентстві «Укрінформ».

 

У заході взяли участь: Мигаль Олександр Миколайович директор Державного навчального закладу «Гадяцьке вище професійне аграрне училище»; Яценко Лідія Іванівна викладач Державного навчального закладу «Охтирський центр ПТО», голова профкому; Голда Виноградська – Голова об’єднання «Національне галузеве партнерство у легкій промисловості»; Мирошниченко Катерина Борисівна – Віце Президент Асоціації працівників професійно-технічної освіти ( ВАПП ); Пержинська Оксана Дмитрівна – заступник директора Державного пофесійно-технічного навчального закладу (ПТНЗ) «Броварський професійний ліцей»; Андреєв Василь Миколаєвич – Голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України.

 

ПТУ3

 

 

Василь Андрєєв, представники системи профтехосвіти повідомили, що з метою такої мобілізації 18 березня в Києві буде проведено Всеукраїнські збори представників ПТО для прийняття рішення про вступ в колективно-трудовий спір з урядом і підготовці до загальнонаціонального страйку.

 

А ситуація з профтехосвітою в результаті прийняття Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік» та передачі фінансування з державного бюджету на місцевий рівень справді загрозлива.
Як проінформували учасники прес-конференції, багато міст і селищ не мають коштів на утримання професійно-технічних навчальних закладів. Частина міських і обласних рад виділила тільки від 10 до 50% від торішніх обсягів фінансування. Уже більше місяця не виплачуються зарплати і стипендії, не забезпечується харчування дітей-сиріт, існує загроза відключення подачі тепла, води та електроенергії в зв'язку з неоплаченої заборгованістю. Взагалі виникла загроза самому існуванню цих закладів. На сьогоднішній день вже відключені від електропостачання профтехучилища міст Мукачево, Бориспіль, Кам'янець-Подільський, Нововолинськ. За минулий тиждень працівники та учні ПТУ вже вдавалися до крайніх заходів - перекриття доріг Ковель-Жовква, Київ-Чоп, Київ-Ковель-Яготин.

 

ПТУ1

 

 

Підкреслювалось, що були надіслані звернення на адресу Президента України та Голови Верховної Ради України з тисячами підписів працівників закладів профтехосвіти і членів батьківських комітетів. 29 січня 2016 року відбулась числена акція протесту під стінами Кабінету Міністрів України і Верховної Ради України.

 

Також зазначалось, що закони, які були проголосовані на відновлення державного фінансування закладів профтехосвіти до цього часу не підписані Президентом, з’явилася інформація про те, що Міністерство фінансів України пропонує накласти на них вето.

 

ПТУ2

 

 

Як бачимо, проблема системи професійно-технічної освіти України, де є 795 закладів, навчаються 292 тис. учнів, третина з них – з малозабезпечених сімей, сироти, вже не чекає, а вимагає негайних ефективних дій. Інакше може бути пізно…

 

 

 

Прес-центр ФПУ