ЧЕРН

 

 

17 травня 2016 року відбувся Пленум Чернівецької обласної ради профспілок. На пленумі розглядалось 8 питань. Основне питання порядку денного це: «Про завдання профспілкових організацій області щодо зростання розміру заробітної плати працюючих в світлі рішень УІІ з’їзду ФПУ та ХХУ міжспілкової звітно-виборної конференції Чернівецької облпрофради».

 

 

        В роботі пленуму взяв участь голова Федерації профспілок України Осовий Григорій Васильович та соціальні партнери Фищук Олександр Григорович – голова Чернівецької обласної державної адміністрації, Мельничук Віталій Кузмич – заступник голови Чернівецької обласної ради, Бузинський Микола Дмитрович - голова ради Федерації роботодавців Чернівецької області, Середюк Володимир Богданович – перший заступник міського голови.

 

        З доповіддю по основному питанню виступив голова обласної ради профспілок Чернівецької області – Шкварковський Володимир Антонович, який акцентував увагу всього профспілкового активу краю на мобілізацію своїх сил разом із роботодавцями на ріст продуктивності та покращення умов праці, і головне зробити все можливе щодо зростання заробітної плати. В першу чергу для працюючих в бюджетній   сфері. А саме для працівників з надання соціальної допомоги, державних службовців, працівників АПК, вчителя, медичного працівника, культури, середня зарплата яких нижча на 2000 грн. від середньої по Україні і майже на 800 грн. від середньої по області.

 

На пленумі виступив голова Федерації профспілок України Осовий Г.В.

У своєму виступі Григорій Васильович високо оцінив роботу обласної ради профспілок та підтримав всі ініціативи і пропозиції. Також наголосив, про потребу реформи у відношеннях між владою і профспілками та соціального діалогу.

 

Проінформував пленум про внесення низку законів у Верховну Раду України якими передбачається відновлення санаторно-курортного лікування, дитяче оздоровлення, відновлення пенсійних прав громадян. Зокрема, законопроект реєстр. № 2245 (відновлення санаторно-курортного лікування), який підтримується Комітетом Верховної Ради України.

 

Голова обласної державної адміністрації Фищук О.Г. в основному підтримав пропозиції і звернення виступаючих та критику на адресу влади. У своєму виступі Олександр Григорович наголосив, що владою виконуватимуться ті соціальні проекти, які були прийняті сесією обласної ради. Крайовою владою робиться все для того, щоб підняти соціальні стандарти. Йдуть процеси децентралізації, що набувають дедалі більшого розвитку. Запропонував   профактиву на місцях приймати активну участь у цих процесах.

 

У своєму виступі голова профспілкового комітету Акціонерного товариства «Трембіта» Чернівецька Ольга Юхимівна наголосила, що на підприємстві приділяється велика увага питанню зарплати та її зростанню. Профспілковий комітет проводить контроль через колективний договір. Середня зарплата на підприємстві у 2014 році складала 2460 грн., у 2015 році – 5078 грн. Тенденція до зростання заробітної плати зберігається. У першому кварталі поточного року середня оплати праці скала 5500 грн.

 

Разом з тим, Ольга Юхимівна піддала гострій критиці Уряд і наголосила на необхідності зменшити податковий тиск на підприємства та невдоволення громадян щодо недавнього стрімкого підвищення тарифів на газ.

 

«Питання заробітної плати є одним із основних у нашій діяльності, вимогах до органів влади, роботодавців. Воно є і одним з найболючішим», з цього розпочав свій виступ голова обласної профспілкової організації працівників охорони здоров’я – Фустій Олександр Прокопович. Медицина як ніколи потребує термінової реформи. Держава не може забезпечити за рахунок бюджету всі потреби медицини, але це не повинно лягати тягарем на плечі пацієнта. Заради зменшення витрат на охорону здоров’я галузь примушують скорочуватись. Цей шлях є хибним. Також наголосив про антинародну Постанову КМУ щодо скорочення ліжкового фонду, що є неприпустимим. Запропонував терміново відмінити згадану Постанову.

 

На пленумі Чернівецької обласної ради профспілок схвалено звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, в якому профспілки Буковини звертаються з вимогою не допускати подальшого зубожіння громадян, проведення реальних ефективних реформ, запровадження європейських стандартів життя, забезпечення продуктивної зайнятості, створення нових високоефективних, безпечних робочих місць з гідним рівнем оплати праці.

 

 

ЧЕРН1

 

ЧЕРН2

 

Тимчук О.С.,

 

 

Зав.відділом з питань захисту

 

 

 

соціально-економічних та

 

 

 

духовних інтересів трудящих

 

 

 

Чернівецької облпрофради