DSC 0016

 

Шановні колеги !

 

Здобуті знання і життєвий досвід, багаторічний стаж профспілкової роботи (28 років), бажання і вміння працювати, продуктивний вік (53 роки) і міцне здоров’я дали мені підстави запропонувати свою кандидатуру на посаду голови Федерації профспілок України.

         Усім вам добре відомі проблеми сучасного профспілкового руху в Україні. На мою особисту думку головними з них є такі:

1) слабка мотивація профспілкового членства, відсутність значущих профспілкових перемог;
2) роз’єднання і дроблення галузевих профспілкових організацій;
3) комформістська  позиція частини виборних профспілкових органів по відношенню до роботодавців;
4) низький рівень виконавської дисципліни і особистої відповідальності профспілкових керівників за виконання спільних колегіальних рішень;
5) неефективний розподіл і використання членських профспілкових внесків.

В умовах жорсткої економічної кризи, антисоціальних реформ влади, профспілковим органам не вдалося переорієнтувати свою діяльність з метою ефективної протидії сучасним викликам. Існуюча організаційна і фінансова побудова ФПУ та її членських організацій значною мірою законсервована у радянській системі координат. Ми не розвиваємо профспілковий рух, а намагаємося пригальмувати процес його занепаду.

З метою його збереження і розвитку необхідно:

1) розпочати активну роботу з подолання проблем, зазначених вище;

2) змінити профспілкову ідеологію. Кожна людина має усвідомити, що профспілка – це форма самоорганізації найманих працівників для захисту своїх прав. Захищає не профспілковий орган, а працівники через об’єднання у профспілкову організацію відстоюють свої права та інтереси. Кожен член профспілки повинен стати реальним і свідомим борцем за справедливість і законність;

3) залучати молодь до активної профспілкової діяльності. За народною мудрістю – старий кінь хоч борозни не зіпсує, але й глибоко не зоре. Зміна поколінь об’єктивне явище і вона неминуча.

Твердо усвідомлюю, що обрання нового голови Федерації профспілок України не розв’яже водночас усіх проблем.

Змін та оновлення потребують як система будівництва профспілок, так і принципи профспілкової роботи. Але переконаний, що у нас є всі потенційні можливості, використовуючи законодавчі повноваження, опираючись на підтримку і довіру спілчан, бути ефективними захисниками їх прав та інтересів. Для цього нам необхідно бути сильними, багатими, рішучими і мудрими.

 

З повагою                                         Андрій Присяжний

 

Біографічна довідка

кандидата на посаду голови Федерації профспілок України 

ПРИСЯЖНОГО Андрія Володимировича

(Додається)