Яцунь

 

 

(Тези програми кандидата на посаду голови ФПУ Олександра Яцуня)

 

 

1. Про становище людей праці

Сьогодні українці, їх діти та онуки опинилися в кризовій ситуації. Людей "душать" драконівськими тарифами, податками, цінами. На тлі шаленої девальвації та інфляції невпинно знижуються пенсії та заробітні плати, а безробіття і злидні – на порозі кожної української родини.

Як асиметрична відповідь на кризу, профспілки мають ініціювати розробку нової державної політики, спрямованої на соціальну справедливість за стандартами ЄС (оплата праці, пенсії, стипендії, зайнятість, безпека робочих місць тощо).

2. Сучасна профспілкова модель

Інноваційні технології і методи профспілкового навчання. Формування сильної та відповідальної команди. Солідарні дії (як між суб’єктами ФПУ так і на міжнародному рівні). Зворотній зв’язок з первинками. Активізація участі в спільних проектах, отримання європейських грантів. Повернення довіри суспільства до профспілок.

3. Про соціальний діалог

Компетентна та стійка позиція профспілок у переговорному процесі, паритетні відносини з владою і роботодавцями у соціально-трудовій сфері. Підвищення ступеню довіри громадськості до всіх соціальних партнерів. 

4. Профспілка – інститут громадянського суспільства

Профспілки мають відігравати роль локомотива у процесі становлення в Україні громадянського суспільства, виступати ефективним комунікатором між суспільством і владою.

5. Про лідерство

Профспілковий лідер – це не професія, а спроможність організувати боротьбу (ненасильницький спротив) і брати на себе відповідальність. Лідер має бути мотиватором для колективу та бути готовим вкласти усі свої фізичні і духовні сили заради людей.

6. Про модернізацію соціально-трудового законодавства

Необхідно створити умови обов'язкового погодження владою і профспілковою стороною всіх актів соціального характеру. Модернізувати законодавство про профспілки, вирішення колективних трудових спорів, колективні договори і угоди тощо.

7. Про взаємну відповідальність влади і профспілок

Профспілки повинні тиснути на владу з метою перекриття можливості неправомірного збагачення олігархів. Спонукати їх стати соціально відповідальними. Участь профспілок у виборах усіх рівнів: від місцевого самоврядування до Верховної Ради України.

8. Про молодь

Відстоювання доступної і якісної державної освіти, а також гарантії першого робочого місця. Довіра до молоді та підтримка молодіжних ініціатив – успішне майбутнє профспілок і України.

9. Про інформацію

Створення сучасних web-сайтів, активне використання ІТ-технологій. Масове входження в соціальні мережі. Оновлення друкованих видань. Формування позитивного іміджу профспілок через ЗМІ, в тому числі телебачення, радіо тощо. 

10. Про майно і фонди

Системний аудит та ефективне використання майнового комплексу ФПУ. Створення страйкового фонду.

В ЄДНОСТІ – НАША СИЛА!

 

(Довідка: Олександр Михайлович Яцунь (50 років) закінчив Київський технологічний інститут харчової промисловості, кандидат економічних наук, Заслужений працівник освіти і науки України. З 2002 року – заступник, а з 2006 року – голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України.

         Серед досягнень:

                   1) 10 років поспіль за наполяганням профспілкової сторони запроваджена муніципальна надбавка в розмірі 20 % для всіх працівників освіти столиці;

                   2) активний учасник робочих груп по розробці і прийняттю освітянського законодавства;

                   3) ініціатор створення громадської платформи "Право на страйк".

                   4) КМОППОіНУ отримала свідоцтво про репрезентативність і є найчисельнішою та активною в Профспілці працівників освіти і науки України.

         Олександр Яцунь є учасником Консультативної Ради при Уповноваженому ВРУ з прав людини, членом спілки журналістів України).