si

22 березня 2016 року

Дорогі брати та сестри, делегати та гості 7-го з’їзду ФПУ!

Маю честь звернутися до вас від імені Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) – найбільшого у світі міжнародного профспілкового об’єднання, яке нараховує у своїх лавах понад 180 мільйонів членів, у тому числі з України. Бажаю вашому з’їздові плідної та успішної роботи, ухвалення важливих рішень та обрання команди лідерів, які будуть скеровувати вас у наступний історичний період.

Ми живемо у неспокійні часи. Європейські країни стикаються з проблемами багатосторонніх конфліктів з безпрецедентними з часів другої світової війни наслідками: криза біженців з мільйонами людей, які шукають притулку у Європі, військові операції та масові теракти, під час яких гинуть сотні людей, підйом радикальних партій та ксенофобських настроїв у суспільстві. Вам занадто добре про це відомо. І вам відомо, що МКП завжди була уважною до проблем України та її народу. У 2014 році на конгресі МКП у Берліні я представила документ з цього питання.

Україна має європейські прагнення. Проте ми щоденно отримуємо інформацію про події та ситуації, які йдуть урозріз з європейськими цінностями. Мають місце залякування та переслідування профспілкових активістів, невиплата заробітної плати, непоодинокі випадки невизнання права профспілок на ведення колективних переговорів, ігнорується охорона праці. Влада проповідує приватизацію та лібералізацію, підкріплені ідеологією Міжнародного валютного фонду, олігархи продовжують накопичувати особисті статки та формувати політичні сили, у той час як тягар реформ лягає на плечі громадян України. Зростає бідність, ведеться наступ на соціальний захист, скорочується фінансування основних громадських послуг, скорочуються робочі місця у державному секторі, істотно знизилася реальна мінімальна заробітна плата. Населення України стало одним із найбідніших у Європі.

Уряд та політики недалекоглядно ігнорують голос трудящих і профспілок як найбільш представницької групи громадян. Сумнівні законодавчі ініціативи, які обговорюються у парламенті, кидають виклик свободі об'єднання і праву трудящих на істинний соціальний діалог. За останні місяці МКП направила до органів влади України декілька листів на знак протесту проти порушень прав трудящих та нападів на профспілкових лідерів та активістів. Ці та інші порушення мають місце на тлі зростаючого невдоволення населення, чиї прагнення, які зажевріли під час Революції гідності, не справдилися. На жаль, нерідко колективний протест сприймається владою як загроза, й Україна – не виняток. Ми на цьому наголошували неодноразово. Вкотре хочу озвучити наше послання уряду та особам, які визначають українську політику: у ці важкі для України часи профспілки, як виразники голосу трудящих, підтримують демократію, стабільність та перспективи європейського майбутнього країни. Тому для успішного реформування й уникнення напруги та конфліктів Уряд України мусить почути цей голос і реагувати належним чином.

Україна стоїть перед величезними випробовуваними. Їх можна подолати лише шляхом реалізації всеосяжної політики, яка поставить на перше місце інтереси людей, громадян, трудящих, а не олігархії або міжнародного капіталу. Такими є завдання ФПУ, інших профспілок та дружніх організацій на найближчі роки. Бажаємо вам успіхів і запевняємо, що МКП  та її регіональна структура ПЄРР завжди готові надати вам солідарну підтримку, спільно діяти та використовувати всі доступні на міжнародному рівні засоби для забезпечення дотримання прав трудящих в Україні, надання можливості їх організаціям укладати колективні договори та реалізувати права і свободи людини – наріжного  каменю Європейського союзу.

Бажаю вашому з'їзду успіхів. Слава ФПУ, профспілкам та трудящим України!

З повагою,

Генеральний секретар МКП