ПУГАЧЕВ

«Президент України на засіданні Національної ради реформ у жовтні минулого року наголосив, що якісна освіта має бути доступною для всіх українців, де б вони не проживали, у гірському селі чи великому місті. Початкова школа має бути всюди, навіть у найменших населених пунктах.

Але невиправдане та безвідповідальне ставлення влади до системи освіти призвело до зменшення кількості дошкільних навчальних закладів. На початок 2015/2016 н.р. Понад 116 тис. дітей перебували у черзі на влаштування у дитсадок. Дошкільні заклади сьогодні перевантажені на 20%.

Протягом звітного періоду відбувалося масове закриття загальноосвітніх навчальних закладів, зменшується кількість ВНЗ III-IV рівнів акредитації. Тільки за цей час було скорочено більш як 55 тис. педпрацівників.

У критичній ситуації опинилася професійно-технічна освіта. З прийняттям Державного бюджету на 2016 рік практично припинилося її фінансування за рахунок трансферів з держбюджету. Таке ж може статися з державними технікумами, коледжами, фінансування яких в цьому році вдалося зберегти з Держбюджету, не передаючи на місцеві, що передбачалося у законопроекті Держбюджету на 2016 рік.

Запропоноване владою реформування освітньої галузі виглядає нічим іншим, як економією на власному народові з позбавленням дітей можливості навчатися в школах за місцем проживання, молоді — здобувати безоплатно якісну професійну та вищу освіту, а педагогів — заробляти собі працею на нормальні умови життя та спонукає до поповнення лав безробітних однією з найбільш кваліфікованої частини суспільства».