Відкриття семінару

У межах I етапу Національного туру-марафону «Безпека праці — 2016» у Федерації профспілок Хмельницької області відбувся семінар-практикум «Реформування системи охорони праці в Україні» за участі провідних фахівців журналу «Охорона праці і пожежна безпека» Видавничого дому «МЕДІА-ПРО» при підтримці Федерації профспілок області.

Захід зібрав понад 350 спеціалістів, які фахово цікавляться проблемами охорони праці. Серед учасників – спеціалісти зі сфери промислових компаній, логістичних підприємств, медики та освітяни, профактив області.

Відкрив семінар Голова ФП області Геннадій Харьковський. – Питання охорони праці – важливі для кожного з нас, кожна родина щодня чекає годувальника з роботи живим і здоровим, - наголосив він. Особливого значення створенню гідних і безпечних умов праці надають профспілки, здійснюючи громадський контроль. Не менша роль відводиться співпраці з роботодавцями – через колдоговори, Генеральну, галузеві, Територіальну угоди. На жаль, сьогодні велике занепокоєння викликає унеможливлення нормальної роботи відповідним службам, відсутність належної державної політики у цій сфері, приховування нещасних випадків, мляве впровадження (а то й відсутність) приведення вітчизняних стандартів до європейських. Ще один недолугий, на думку профспілок, крок – ліквідація Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань. Є й недобросовісні роботодавці тощо… Та будь-якому фахівцю зрозуміло, що без належних, безпечних умов праці неможливо збільшувати її продуктивність та забезпечити економічне зростання.

зал

Після виступу Голова ФП області вручив відзнаки переможцям обласного профспілкового конкурсу на звання «Кращий громадський інспектор з охорони праці»: АНІКІНІЙ Олені Михайлівні, вчителю, громадському інспектору з охорони праці первинної профспілкової організації Слобідорахнівської ЗОШ І-ІІ ступенів; КОВАЛЬСЬКІЙ Сюзанні Юріївні, провідному інженеру електрослужби, громадському інспектору з охорони праці профспілкової організації МКП «Хмельницьктеплокомуненерго»;

ЛИС Лілії Романівні, вчителю індивідуального навчання, громадському інспектору з охорони праці первинної профспілкової організації Чемеровецького НВК №2; НІКІТЧУКУ Геннадію Івановичу, токарю 5 розряду лісопромислового комплексу, громадському інспектору з охорони праці первинної профспілкової організації ДП «Славутське лісове господарство»; ПАНАСЮКУ Валерію Валентиновичу, начальнику дільниці складання спецтрансформаторів і маслогосподарства трансформаторного цеху, громадському інспектору з охорони праці профспілкової організації ПАТ «Укрелектроапарат». А за сумлінне ставлення до обов’язків, вагомий особистий внесок у вирішення проблем охорони праці і промислової безпеки та з нагоди Дня охорони праці Почесною грамотою Федерації профспілок області було нагороджено провідних фахівців Управління Держпраці в області: начальника відділу нагляду Вадима Миколайовича Франка, головного державного інспектора Руслана Анатолійовича Ціпцюру, головного спеціаліста Олександра Івановича Малюзіна.

На семінарі виступили головний редактор журналу «Охорона праці і пожежна безпека» Сергій Пономарьов, знані спеціалісти в галузі охорони праці - Олексій Глушаков, начальник Управління Держпраці України в області (тема - «Стрес на робочому місці: колективний виклик») та Анатолій Стовбун, доцент кафедри водогосподарських систем і охорони праці Державного інституту управління та економіки водних ресурсів, член редколегії журналу «Охорона праці і пожежна безпека», який цікаво розкрив питання порядку організації та проведення атестації робочих місць за умовами праці.

З актуальних питань профілактики виробничого травматизму та соціального захисту потерпілих на виробництві, що викликали жваву дискусію, поділився досвідом начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Хмельницькій області Леонід Новіцький.

Спірні питання, що виникали під час форуму, та питання проведення аналізу виробничого травматизму за міжнародною класифікацією і метод технічного регламентування роз’яснив Петро Храпак — інженер з підготовки кадрів навчального центру Подільського експертно-технічного центру.

Значне зацікавлення викликали питання обов’язкових видів страхування, в тому числі медичного (доповідала Ірина Руда, експерт страхової компанії «Іллічівська»), а також тренінг з надання домедичної допомоги постраждалим від виробничої аварії у виконанні Ірини Мельник та Ігоря Мокрого – лікарів-методистів Львівської станції швидкої медичної допомоги.

Нагороджує Г.П.Харьковський

Учасники практикуму були щиро вдячні за змістовний, цікавий, а, головне, корисний захід редактору і фахівцям журналу, експертам і провідним спеціалістам відповідних служб та особисто Голові Федерації профспілок області Геннадію Харьковському і директору Підприємства «Навчально-культурний центр «Побужжя» Федерації профспілок області» Олегу Сковороднікову.

Інформаційний відділ ФП Хмельницької області.