МОЙ

 

 

 

Посилити взаємодію профспілок з Державною службою України з питань праці, з Федерацією роботодавців України,  Фондом  соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та іншими організаціями у створенні здорових і безпечних умов праці, вжити дійових заходів щодо посилення громадського  контролю за додержанням роботодавцями вимог нормативно-правових актів про охорону праці, виконавчої та технологічної дисципліни. Про необхідність таких заходів говорили учасники Першого засідання Центральної Ради профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України, що відбулось 21 квітня у Києві.

 

Невипадково, що  тема охорони та безпеки праці була головною під час цього заходу. У доповіді Голови ЦР Профспілки Василя Мойсюка «Про стан умов та безпеки праці, виробничого травматизму і професійної захворюваності на галузевих підприємствах за 2015 рік», виступах учасників засідання зазначалось, що протягом 2015 року, обласними та первинними профспілковими організаціями проводилася відповідна робота по створенню на підприємствах галузей безпечних і нешкідливих умов праці, запобіганню аваріям, виробничому травматизму та професійним захворюванням.

 

     Водночас треба сказати, що ця робота була  недостатньою.  Мали місце нещасні випадки, в результаті чого виробничий травматизм за 2015 рік у порівнянні з 2014 роком зріс на 19%, або на 6 випадків.  Основні причини, що призвели до загибелі працівників, це -  невиконання вимог інструкцій з охорони праці та посадових обов’язків.

 

Як підкреслив у доповіді Василь Мойсюк, виробничий травматизм завжди має значні негативні соціально-економічні наслідки, як для держави  так і для потерпілих.  Це, передусім, втрата  кваліфікованих працівників, а для потерпілих  і членів сімей загиблих - втрата заробітку і засобів до існування у вигляді матеріального відшкодування заподіяної шкоди здоров’ю.  Це і фізичні та моральні страждання від часткової чи повної втрати працездатності та обмеження власних фізичних і матеріальних можливостей. 

 

Завдання профспілкового активу всіх рівнів  полягає в тому, щоб не бути осторонь жодного такого випадку, захищали кожного члена профспілки, який постраждав унаслідок нещасних випадків  і залишився без соціального захисту. Однак,  за останні роки кількість працюючих в умовах, що не відповідають нормам  з безпеки праці, зросла з 15 до 30 відсотків від загальної численності працівників. В середньому в шкідливих та небезпечних умовах праці на сьогоднішній день працює майже кожен третій робітник. За даними Держсанепідемнагяду, на жаль, більше 50 % підприємств України не відповідають вимогам санітарних правил щодо функціонування на них систем опалення, вентиляції, освітлення та роботи санітарно-побутових приміщень.    

 

 

МОЙ1

 

 

На підприємствах Хімнафтохімпрому в минулому році в таких умовах працювало  27293 працівників, в т.ч. 8452  жінки, в порівнянні з 2014 роком, мало місце зменшення кількості працюючих в таких умовах до  5384 особи,  в т.ч. 1563 жінки. І це відбулося, звичайно, не через 100% впровадження  новітніх технологій, а  більшою мірою через скорочення чисельності на виробництві.

 

Профспілкам та їх об’єднанням належить виняткова роль у впливі як на державні установи, так і на керівників підприємств у питаннях створення безпечних і здорових умов праці. Для цього профспілковим організаціям усіх рівнів і надалі необхідно проводити системну роботу з питань створення безпечних умов праці на підприємствах, в установах, організаціях. «Нам необхідно надавати членам профспілок допомогу з покращення охорони праці, захищати їх інтереси в судах, співпрацювати з органами державного нагляду, постійно здійснювати контроль за виконанням колективних договорів і угод, з питань охорони праці, запроваджувати чіткі механізми  дотримання  порядку та  якості розслідування нещасних випадків на виробництві, - наголосив Голова Профспілки. - Практика показала, що для досягнення позитивних кінцевих результатів у питаннях охорони праці потрібна системна, професійна і копітка праця профспілкових керівників та профспілкового активу. В організаціях, де така робота відсутня, як правило, мають місце факти високого виробничого травматизму».

 

  Належним чином налагоджена ця робота на підприємствах: ВАТ «Кременчуцький завод технічного вуглецю», АТ “Галичфарм”,  ТОВ “Фармацевтична компанія “Здоров'я”, ПАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот», ПАТ «Одеський припортовий завод» ПРАТ «РОСАВА», ПАТ «Ветропак Гостомельський  Склозавод», ПАТ «РівнеАзот», ПАТ «Фармак» та інші. Окремо хотілося б виділити виробничі підприємства Київської обласної організації, яка разом з роботодавцями постійно працює над профілактикою травматизму та покращенням  умов і охорони праці.  Так, в  профспілкових організаціях створені  і працюють комісії з охорони праці,  визначені відповідальні особи за вказаний напрямок роботи. Всього представників профспілки з питань охорони праці (громадських інспекторів) налічується 67 осіб. Всі вони пройшли навчання і атестовані. На підприємствах області роботодавці не економлять на безпеці праці і виділяють кошти на охорону праці в розмірах, що значно перевищують встановлені законом  0,5 відсотка від фонду оплати праці. В 2015 році сума витрат на охорону праці  становила 22 млн. 981 тис. грн. На підприємствах системно проводиться медичний огляд працівників, зайнятих у шкідливих та небезпечних умовах праці. Так, наприклад, на ПРАТ «РОСАВА» за результатами чергового медогляду 9 працівників переведено на іншу роботу, 423 проходять амбулаторне лікування. В колективі добровільним медичним страхуванням охоплено 1089 осіб, щомісячний внесок складає 42 грн. Згідно колективного договору, 50% суми сплачує роботодавець, 50% - працівник. Розмір страхової виплати – до 17 тис. грн.

 

МОЙ2

 

А на ПАТ «Ветропак Гостомельський Склозавод» усі працівники застраховані за рахунок роботодавця. Щомісячний внесок становить 1001 грн., а витрати на одного працівника 9 тис.грн.  Розмір страхової виплати  - до 70 тис. грн. В результаті  системного підходу профспілкового активу до вирішення питань з охорони праці за три роки рівень травматизму на підприємствах області зменшився у п’ять разів. Добре налагоджена робота з питань безпечних і здорових умов праці і на ряді фармацевтичних підприємств галузі. Наприклад, на підприємствах: ПАТ “Фармак”, ПАТ Київмедпрепарат”, ТОВ Фармацевтична компанія Здоров'я” м. Харків. Запроваджені і успішно діють Європейські стандарти охорони здоров'я та безпеки праці системи ОНSAS-18001. Крім впровадження профілактичних заходів, на цих підприємствах систематично проводяться перевірки дотримання норм охорони праці, як органами державного нагляду, так і комісіями з охорони праці за участю профспілкових працівників.       

 

Завдяки чіткій професійній роботі роботодавців та профспілок на цих підприємствах, за останні роки не мали місця ні групові, ні тяжкі виробничі травми, ні професійні захворювання.  Такий досвід роботи повинен стати нормою для тих профспілкових організацій, де відсутня чітка, системна робота з питань охорони праці.  

 

Під пильною увагою про­фесійних спілок галузі є захист со­ціальних прав працівників на пільги та компенсації за важкі і шкідливі умови праці, на відшко­дування в разі ушкодження здоров’я у зв’язку з нещасним випад­ком на виробництві або професій­ним захворюванням та ін. Але з боку урядових структур проводяться протиправні дії з цих питань. Так, профспілкам стало відомо, що Кабінет Міністрів України, виконуючи рекомендації Міжнародного валютного фонду доручив Міністерству соціальної політики самостійно, в обхід  сторін соціального діалогу та без будь-яких обґрунтувань підготувати та подати на затвердження  нові Списки  виробництв, робіт, професій, посад,   зайнятість у яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, замість діючих затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 № 36.  В проекті нових Списків N1, N2 є великі розбіжності, із них випало багато виробництв, робіт, професій та посад. У зв'язку з цим Спільним представницьким органом об’єднань профспілок 14 березня ц.р. були підготовлені та направлені в Кабінет Міністрів України категоричні заперечення проти  прийняття нової постанови Кабінету Міністрів України. Центральна Рада профспілки Хімнафтохімпрому також направила в ФПУ, СПО, Мінсоцполітики, КМУ  вимоги щодо недопущення прийняття такої поспішної, ганебної  постанови, яка може спричинити соціальний протест із застосуванням працівниками акцій для захисту своїх прав.

 

Для поліпшення стану безпеки, умов праці на виробництві, подолання тих негативних явищ, що склалися у нас на виробництві, профспілковому активу всіх рівнів необхідно постійно здійснювати  контроль за: своєчасним проведенням регламентних і ремонтних робіт на підприємствах наших галузей, сприяти і здійснювати контроль за дотриманням вимог безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки та дотриманням режимів технологічних процесів.

 

МОЙ3

 

 

«Виконання цих завдань потребує від кожного із нас, від первинних організацій, Центральної Ради профспілки та її органів неймовірних ділових, творчих та професійних зусиль і, звичайно, системної копіткої роботи», - зазначив Василь Мойсюк.

 

   З метою усунення недоліків у сфері охорони праці, запобігання виробничому травматизму та профзахворюванням, поліпшення умов праці та промислової безпеки на підприємствах галузей промисловості, ЦР Профспілки постановив:

 

1.      Визнати роботу з охорони праці в цілому на підприємствах галузей промисловості недостатньою, а стан справ на окремих підприємствах незадовільним.

 

2.      Обласним, Київській міській радам та первинним організаціям, підпорядкованим ЦР профспілки для поліпшення стану безпеки, умов праці на виробництві:

 

3.1. вжити дійових заходів щодо посилення громадського  контролю за додержанням роботодавцями вимог нормативно-правових актів про охорону праці, виконавчої та технологічної дисципліни;

 

 

 

  3.2. забезпечити:

 

     -  своєчасне надання ЦР профспілки інформації про смертельні, тяжкі та групові нещасні випадки, що мали місце на виробництві;

 

     -  контроль за своєчасним проведенням регламентних і ремонтних робіт на об’єктах хімічного комплексу;

 

     -  впровадження та фукціонування на всіх підприємствах Системи управління охороною праці;

 

     -    об’єктивне ставлення до визначення обставин, причин і кваліфікації    нещасних випадків та захисту інтересів потерпілих;

 

     - до 1 березня 2017 року підготовку та надання ЦР профспілки інформацію про хід виконання цієї постанови.

 

  3.3.  розробити заходи щодо виведення з експлуатації об’єктів, що перебувають в аварійному та незадовільному стані, і становлять загрозу для життя і здоров’я працюючих;

 

  3.4. наполегливо протидіяти спробам економії фінансових ресурсів на здійснення профілактичних заходів з охорони праці, сприяти забезпеченню їх фінансування у розмірах, не нижче передбачених ст.19 Закону України «Про охорону праці»;

 

   3.5. проаналізувати причини нещасних випадків і профзахворювань, що мали місце в 2015 році та в  першому півріччі поточного року на галузевих підприємствах, розглянути їх на своїх засіданнях, про прийняті рішення інформувати  ЦР профспілки.

 

 

 

  Прес-центр ФПУ