4c83e9fbaddb41d6b185484f5241ad05 0

 

 

Профспілкові організації, виявляючи активність, єдність та згуртованість у відстоюванні конституційних прав людини праці, рішуче виступили проти прийнятого Урядом рішення щодо зміни ціни на природний газ.

28 квітня 2016 року на Загальних зборах представників трудових колективів галузей економіки Дніпропетровської області, які проходили під гаслом «Працюючій людині – гідний рівень життя!», учасники зборів схвалили Резолюцію з вимогами до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Обласної держадміністрації та Обласної Ради Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини, у т.ч. щодо надання права громадянам на отримання субсидії з оплати житлово-комунальних послуг, якщо їх загальна вартість становить більше 15% середньомісячного сукупного доходу сім’ї, встановлення виплати субсидій в грошовому вигляді адресно кожному громадянину, який має на це право.

10 травня 2016 року на засіданні Президії Тернопільської обласної ради профспілок  прийнято рішення вважати постанову Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 № 315 неприйнятною і вимагати її відміни.

Постанову Президії Тернопільської обласної ради профспілок від 10.05.2016 № Пр-06-01 «Про ставлення профспілок області до рішення Уряду щодо підвищення ціни на газ для населення» надіслано Кабінету Міністрів України, народним депутатам України – членам між фракційного об’єднання «Тернопільщина», Тернопільській раді та обласній державній адміністрації.

Київська міська організація профспілки працівників освіти і науки України 12 травня 2016 року звернулася до Президента України з проханням сприяти у встановленні Кабінетом Міністрів України пільгової граничної роздрібної ціни на природний газ, який використовується населенням для індивідуального опалення або комплексно, на рівні 3,6 грн за 1 куб. метр, а також у зниженні ціни на газ виробникам теплової енергії для виробництва теплової енергії з метою надання послуг з опалення та постачання гарячої води населенню.

 

Федерація профспілок зазначає, що, на жаль перші рішення новоствореного Уряду прийняті з порушенням принципів соціального діалогу - проект урядового рішення щодо зміни ціни на природний газ для населення на розгляд до профспілок не надходив і консультації з цього питання не проводилися.

 

 

     

Довідково:

Пунктом 4.12 розділу IV «Соціальний захист працівників» діючої Генеральної угоди передбачено, що відповідні центральні органи виконавчої влади та державні колегіальні органи приймають рішення щодо зміни і регулювання діючих тарифів і норм для населення (на електроенергію, газ, послуги транспорту і зв’язку) після їх обговорення.

 

Відповідно до пунктів 3,4 Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2010 №996,  консультації  з  громадськістю  проводяться з питань, що стосуються суспільно-економічного розвитку держави,  реалізації та захисту  прав  і свобод  громадян,  задоволення  їх  політичних, економічних, оціальних, культурних та інших інтересів.

 Результати проведення консультацій з громадськістю враховуються органом виконавчої влади  під час прийняття остаточного рішення або в подальшій його роботі.

 

 

Департамент захисту соціально-економічних прав