ГАЗ1

 

Старі тарифи на газ не давали розвивати власний видобуток, але введена єдина ціна для всіх споживачів - 6,88 грн за куб. м. може стати непідйомною. Субсидій з бюджету всім не вистачить. Про це Gazeta.ua розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

"Доходи населення зменшуються, економіка не працює. Підрахували що з 1 травня 2016 - дати вирівнювання тарифів - до 1 травня 2017 року населенню та підприємствам теплокомуненерго треба буде за газ заплатити 107 мільярдів гривень. Це колосальна сума. Уряд не зможе зібрати грошей для субсидій. Значна частина буде надрукована", - попередив експерт.

На його думку, ціна газу не має відштовхуватися від собівартості українського газу, але й не має одразу дорівнювати вартості газу на кордоні. Тарифи мають підніматися поступово.

"У реформаторів є припущення, якщо встановити однаковий для всіх тариф на газ на рівні цін, за якими закуповуємо його за кордоном, у нас буде розвиватися газова галузь, зменшаться маніпуляції з тарифами. Все, як у ринковій економіці Західної Європи. Але ринок газу у нас поки що є тільки на папері, реально його ще треба створити", - сказав Дмитро Марунич.

Нагадаємо, торік в Україні використали 33,8 млрд куб м газу. Для населення пішло 11,3 млрд, на підприємства теплокомуненерго - 5,9 млрд. Разом - 17,2 млрд. За рік добули 19 млрд куб м власного газу, 17 - імпортували. Для потреб населення купували газ власного видобутку.

 

Джерело: Gazeta.ua