2ff48  354170142

На засіданні президії Закарпатської облпрофради (голова Володимир Фленько) всебічно розглянуто питання про позицію профспілок щодо забезпечення соціального захисту населення в умовах зростання цін та тарифів.

 

Як зазначалося, Кабінетом Міністрів України 27 квітня 2016 року прийнято постанову, якою з 1 травня 2016 року підвищено ціну на газ для населення майже вдвічі, – встановлено її відразу на ринковому рівні та скасовано норму про споживання населенням газу за пільговою ціною. За розрахунками фахівців ФПУ, підвищення ціни на газ, тарифів на житлово-комунальні послуги цього року призведе до зростання витрат населення на життєво необхідні товари і послуги щонайменше в 1,4 рази, при цьому вартість житлово-комунальних послуг зросте в 1,8 рази. В той же час існуюча система соціального захисту не забезпечує необхідної підтримки населення, оскільки базується на штучно заниженому розмірі прожиткового мінімуму, а відтак, занижені й розміри мінімальних зарплати та пенсії.

Такі дії уряду, як підкреслювали члени президії Закарпатської облпрофради, викликали шок у членів профспілок, усього населення області, які вимагають відміни цих не виважених антисоціальних рішень, які призведуть до масового зубожіння населення, наростання соціальних протестів, а також рішучих дій профспілок усіх рівнів щодо відстоювання законних прав та інтересів людей.

Президія облпрофради підтримала вимоги Федерації профспілок України, викладені у Зверненні ФПУ до Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, Об’єднання організацій роботодавців, Бізнес Асоціації від 25 травня ц.р.

Федерації профспілок запропоновано ініціювати утворення організаційних комітетів на рівні ФПУ та регіональних профоб’єднань для проведення на всеукраїнському та обласному рівнях акцій протесту у разі не сприйняття парламентом і урядом вимог профспілок.

За пропозицією голови облпрофради Володимира Фленька, утворено організаційний комітет у складі президії обласної ради профспілок для координації підготовки та проведення масової профспілкової акції протесту в місті Ужгороді на площі Народній. Облорганізації галузевих профспілок найближчим часом повинні визначитися з кількістю членів профспілок від кожної галузі, які візьмуть участь в обласній профспілковій акції протесту щодо забезпечення законних прав громадян на гідну працю та достатній життєвий рівень.

 

 

Сергій Баранчиков

завідувач відділу організаційно-

гуманітарної роботи
Закарпатської облпрофради