Інтерв’ю з головою Федерації профспілок Рівненської області Миколою Шершуном

Миколо Харитоновичу, ось вже тиждень, як перед Будинком профспілок в Рівному, на майданах і на центральних вулицях багатьох районних центрів і міст обласного значення  облаштовано місця для збору підписів громадян області з вимогами  відміни прийнятих Урядом рішень стосовно підвищення ціни на газ для населення. Акції із збору підписів проходять і безпосередньо на місцях, у первинних профспілкових організаціях. Розкажіть про причини, мету та послідовність цих дій

Проведення збору підписів проти шокуючого зростання цін і тарифів на газ, комунальні послуги це передбачувана реакція профспілок країни на непрозорі,  непослідовні дії  центральної влади, яка  за рахунок простих людей збирається в черговий раз, прикриваючись проведенням  економічних  реформ, економити на  тих, кому й так вже непереливки. При цьому відверто нехтується соціальний діалог, рішення, які одноосібно  приймаються Урядом,  не завжди мають під собою економічне підґрунтя,  та обґрунтування  достатності заходів  соціального захисту населення.

Тому  Федерація профспілок України звернулися до депутатів Верховної  Ради України терміново внести на розгляд парламенту питання про організацію парламентських слухань і звіт Уряду щодо прозорості утворення ціни на газ українського видобутку, яка може бути принаймні вдвічі менша за вартість імпортованого і є достатньою, щоб утримувати ціну, соціально прийнятну для  українського народу. Наше звернення має бути підкріплене широкою громадською думкою. Для цього і потрібні підписи всіх небайдужих людей.

Але ж Уряд  «заколисує» нас гарантіями надання житлових субсидій всім малозабезпеченим громадянам?

На думку профспілковців  достатність соціального захисту, яку взамін підвищення цін гарантують урядовці, також викликає великі сумніви. Не треба бути великим економістом, аби передбачити, що мінімум 75% населення змушені піти за так званими житловими субсидіями, що не може не принизити честь працюючої людини, яка настільки мало отримує за свою роботу, що змушена з простягнутою рукою звертатись за допомогою до держави. Тобто країні пропонують стати суцільним собезом, замість того, щоб  провести прогресивну  реформу в оплаті праці, яка  реально назріла. А той факт, що з 400 реформ, які проведені різними Урядами  України, жодна не містила цього питання  теж  турбує профспілковців. Тому спеціалісти Федерації профспілок України підготували відповідний законопроект і передали його на розгляд Уряду, Президента, Парламенту. Там є пропозиції щодо невідкладного затвердження нового прожиткового мінімуму, який би об’єктивно враховував  витрати населення, в тому числі на підвищення цін на газ і комунальні тарифи. Пропонують профспілки  і проведення індексації грошових доходів населення, здіснення соціального захисту через встановлення науково обґрунтованих  норм споживання, через додаткові пільги та гарантії. Ми прагнемо насамперед захистити працюючу людину, яка формує ресурси для захисту вразливих малозабезпечених верств населення.

Миколо Харитоновичу, певне збір підписів під Заявою до владних структур тільки початок  акції. Чи буде продовження  у вигляді літнього наступу  профспілок,

якщо у київських кабінетах нас не почують? Що з цього приводу говорять люди?

За рішенням Президії Федерації профспілок України збір підписів триватиме ще два тижні. Якщо наші вимоги виконуватись не будуть і залишаться без належної уваги, вдаватимемося до всіх законних протестних дій профспілок. Людям. які ставлять свої підписи під заявою, зрозуміла суть акції і більшість з них висловлюється за законний шлях  домовленостей  і розумних компромісів, підсилений переговорами між сторонами соціального діалогу. Але є серед тих, з ким спілкуємось, й радикально налаштовані люди, які просто стомилися від негараздів, очікування позитивних змін, порожніх розмов і обіцянок, прагнуть до нормального життя  саме в Україні.  Можна їх зрозуміти і розділити їх занепокоєння. Але шлях палаючих майданів це не наш шлях.  Від профспілок чекають підтримки і консолідації, розумних виважених дій. Тому довіряючи нам, висловлюють бажання приєднатися до всіх акцій протесту, які будемо організовувати. Така небайдужість, якщо чесно, надає наснаги продовжувати почату справу до успішного її  завершення. І нехай це буде спільна, наполеглива робота на благо країни, яка гуртує  суспільство і профспілки!

Розмовляла Тамара Стецюк,

Газета «За Відродження»