ГР

 

5 липня у Верховної Раді України відбувся брифінг Голови СПО об’єднань профспілок, голови Федерації профспілок України Григорія Осового, керівників низки всеукраїнських галузевих профспілок щодо позиції та першочергових дії профспілок у зв’язку з шоковим підвищенням цін та тарифів.

«Місяць тому з цей трибуни ми звертались до народних депутатів України з вимогою невідкладно зайнятися тими питаннями, які сьогодні турбують суспільство, практично кожну українську сім’ю , - зазначив Григорій Осовий. - Адже з квітня підвищена ціна на газ, яка за собою потягнула підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. У вересні нас очікує також підвищення тарифів на електроенергію, холодну воду. Це буде одночасно мультиплікатором інших цін. Тому профспілки зажадали від парламенту та Уряду: якщо європейські ціни та тарифи, то мають бути і європейські зарплати. Нам дуже прикро, що Україна по всім позиціям по заробітної платі відстає не тільки від європейських країн, але і від держав пострадянського простору»

Голова ФПУ наголосив, що профспілки висловлюють рішучий протест проти підвищення цін і тарифів без адекватного підвищення рівня трудових доходів та звернулись до Верховної Ради і керівника Уряду з профспілковими вимогами. Звернення членів профспілок будуть під час Всеукраїнської акції протесту 6 липня передані в Кабінет Міністрів та Голові Верховної Ради України. На сьогодні вже зібрано 2 млн. 354 тисячі підписів. Люди звернулись не з проханням, а з вимогою до влади: сідайте і розбирайтеся, що треба негайно зробити для того, щоб не допустити збідніння українських сімей. Ми пропонуємо вирішення цих проблем, а саме невідкладне проведення реформи оплати праці на засадах, які будуть адекватною відповіддю на підвищення цін та тарифів. ФПУ заявляє, що діюча система соціального захисту не забезпечує адекватної підтримки населення, оскільки базується на штучно заниженому вдвічі розмірі прожиткового мінімуму – при 3037 грн. розрахованого Мінсоцполітики фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб в цінах травня ц.р. в Держбюджеті встановлено 1450 грн. з 1 травня ц.р. Відтак – вдвічі занижено й розміри мінімальної зарплати та мінімальної пенсії.

Григорій Осовий також звернувся до роботодавців усіх форм власності з закликом спрямувати вивільнені кошти Фонду оплати праці, внаслідок зменшення з 1 січня 2016 року майже вдвічі розміру ЄСВ, на підвищення з 1 липня 2016 року заробітної плати не менш ніж на 15%;

Профспілковий лідер заявив, що 6 липня учасники масової Всеукраїнського  маршу протесту пікетуватимуть Кабінет міністрів та Верховну Раду України з вимогою справедливого вирішення питань цінової та тарифної політики. Григорій Осовий підкреслив, що у парламенті є відповідні законопроекти щодо цього питання, у тому числі підготовленні профспілковими фахівцями. «Це ви маєте зробите ще на поточної сесії», - звернувся до народних депутатів він.

У брифінгу взяли участь керівники всеукраїнських галузевих профспілок: Профспілки авіабудівників України – Ярема Жугаєвич, Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України – Олексій Романюк, Профспілки машинобудівників та приладобудівників України – Анатолій Кубраченко, Профспілки працівників лісових галузей України – Вадим Сібільов, Профспілки працівників рибного господарства України – Михайло Петров, Профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг – Тетяна Ясько, Профспілки виробничників і підприємців Українець - Наталія Землянська, заступник Голови Профспілки працівників нафтової і газової промисловості України Сергій Українець.

 

Прес-центр ФПУ